Zomerse jubileumtraktatie Vrienden van Mariënburght 

BUDEL – De stichting Vrienden van Mariënburght blies vorig jaar tien kaarsjes uit. Het jubileum kon afgelopen zondag eindelijk worden gevierd met de mensen waarvoor de stichting in het leven is geroepen: de bewoners van zorgcentrum Mariënburght in Budel.

Door Roy de Leijer

De bewoners van het zorgcentrum waanden zich een week lang in Oostenrijkse sferen, met als klap op de vuurpijl het zomerfestival van de stichting Vrienden van Mariënburght. De jubileumtraktatie vond plaats in nauw overleg met het team Welzijn van het Budelse zorgcentrum. Overal hingen Oostenrijkse vlaggetjes en buiten op het terras waren er optredens van diverse muzikale artiesten. Verder werden de bewoners getrakteerd op hapjes en drankjes.

“Het was de eerste grote activiteit sinds lange tijd. We hebben Oostenrijk een week lang naar binnengehaald. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de medewerkers was het fijn dat er weer een keer feest gevierd kon worden”, vertelt Jannemiek van Mierlo, welzijnscoach bij het Budelse zorgcentrum. Van Mierlo vervolgt: “Dat was voor iedereen, zowel voor de bewoners als het personeel, natuurlijk best spannend. Corona is hier behoorlijk heftig aanwezig geweest.” Ook nu werden er de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zaten de verschillende afdelingen van het zorgcentrum zoveel mogelijk bij elkaar.

Eigenlijk had het 10-jarig jubileum van de Vrienden van Mariënburght vorig jaar zomer gevierd moeten worden. “Vanwege corona hebben is de viering een jaar opgeschoven. We hebben nog naar het najaar gekeken, maar ook toen kon het niet doorgaan”, vertelt bestuurslid René Nies van de Vrienden van Mariënburght.

De stichting zag het levenslicht in 2011. Nies: “Ik was in die tijd voorzitter van de cliëntenraad. Geld voor het organiseren van leuke dingen voor de bewoners was er bij het zorgcentrum niet. Met onze activiteiten willen we zorgen voor wat extra afleiding en de spreekwoordelijke kers op de taart.” 

Sponsoren zorgen voor de inkomsten van de stichting. Nies: “Elf jaar geleden heb ik iedereen in Budel en Budel-Schoot die bij de Kamer van Koophandel stond ingeschreven opgeroepen om vriend te worden. We zijn uiteindelijk begonnen met 35 vrienden. Inmiddels hebben zijn dat er bijna 60. Vaak zijn het mensen die een persoonlijke band hebben met een of meerdere bewoners van het zorgcentrum. Ze sponsoren drie jaar lang een bedrag van minimaal 100 euro per jaar. Hiermee kunnen we iets extra’s voor de bewoners doen waarvoor er vanuit de stichting Land van Horne geen geld is. Dit gebeurt in goed overleg. Het gaat niet om zaken of activiteiten die onder de verantwoordelijkheid van het zorgcentrum vallen.”

De activiteiten lopen uiteen van muziekmiddagen, pannenkoekenmaaltijden en barbecues tot het bezorgen van een bloemetje of een plantje in coronatijd. Van Mierlo: “Het zijn vaak de kleine dingen die belangrijk voor onze bewoners zijn.” Toch draait de stichting haar hand niet om voor wat grotere investeringen. “Daarbij gaat het onder meer om de aanschaf van beeldschermen of een duofiets”, vertelt bestuurslid Herman Govers. Nies vult aan: “We zijn blij dat we onze activiteiten weer kunnen opstarten. We merken dat de bewoners dat ook zijn. Je ziet ze echt genieten.” 

Foto Hammie – Harm van leuken