‘Een harnas aantrekken maakt je nog geen ridder’

MAARHEEZE – Oude tijden herleefden het afgelopen weekend op sportpark De Romrijten in Maarheeze, waar het gilde St. Joris – St. Barbara en de ridders van Knight of Camelot het publiek mee terug namen naar de middeleeuwen.

Door Roy de Leijer

Gildebroeder André Heesterbeek van het Maarheezer gilde St. Joris – St. Barbara keek zondagmiddag terug op een geslaagd feestweekend. Heesterbeek: “Ook de feestavond op zaterdag was een succes. En de gezamenlijke optocht van ridders en onze leden trok op zaterdagmiddag veel bekijks in het dorp.” Op zondag bezochten ruim duizend mensen het ridderspektakel.

Het gilde moet het evenement nog evalueren, maar de kans is groot dat het middeleeuwse festijn over twee jaar opnieuw wordt gehouden. “De eerste signalen zijn in ieder geval heel positief”, aldus Heesterbeek. 

Vooral de jeugd kon zich zondag flink uitleven op het gildeterrein en de omliggende velden op sportpark De Romrijten. Een grote houten katapult slingerde ballen tientallen meters ver weg. En wat verderop konden kinderen ringsteken op een houten paard, die op een rails vooruit werd geduwd. Heesterbeek: “Deze spellen hebben wij zelf gemaakt. We zijn er de afgelopen tijd heel druk mee in de weer geweest. Het is dan ook de bedoeling dat we ze heel veel jaren gaan gebruiken.” Het eeuwenoude gilde wil zichzelf met het evenement beter op de kaart zetten. Heesterbeek: “Hopelijk levert het nieuwe aanwas op.”

Niet alleen voor de jeugd was er zondag van alles te beleven, zoals de middeleeuwse spellen en demonstraties met eeuwenoude wapens, riddergevechten en roofvogelshows. Het ridderspektakel werd op spectaculaire wijze afgesloten met een joust, een steekspel met ridders te paard die elkaar met een lans of speer proberen te raken en uit het zadel te wippen.

Hoewel de houten lansen zijn geprepareerd is een joust niet zonder gevaar. “We willen het publiek geen gekunsteld iets voorschotelen. Het blijft natuurlijk een full-contact sport, maar de kans om een blessure op te lopen is bij voetbal groter”, zegt Raymond Janssen, oprichter en voorzitter van de Knights of Camelot, kort voordat hij wordt ‘uitgeblikt’ uit zijn loodzware harnas.

In de zomervakantie zijn de Knights of Camelot, een internationaal gezelschap met ridders en jonkvrouwen uit Nederland, Duitsland en België, bijna ieder weekend bij een evenement te vinden.

Het riddertje spelen is een way of life voor Janssen. “Mijn eerste helm maakte ik van de trommel van een oude wasmachine. Maar een harnas aantrekken maakt je nog geen ridder. Ik ben er iedere dag mee bezig, vooral met het trainen en verzorgen van de paarden. Het jousten geeft ook een enorme kick. Als het vizier dichtgaat, dan begint de adrenaline door mijn aderen te pompen”, vertelt Janssen, alias ridder Siwaert van Hesselt.

Hij vertelt dat het riddergebeuren nog altijd enorm leeft, mede met dank aan series als ‘Game of Thrones’.” In tegenstelling tot deze serie zijn de shows van de Knights of Camelot zoveel mogelijk historisch correct. Janssen: “Mijn harnas is een kopie van een museumstuk in Wenen. Een gespecialiseerde smid heeft het gemaakt. Het harnas weegt 35 kilo en het duurt meer dan een half uur om het aan te trekken. Wat alleen niet helemaal historisch correct is, is dat we ook vrouwelijke ridders hebben.”

Gelukkig voor Janssen werd het zondag niet heel erg warm. “We rijden tot een temperatuur van 35 graden, anders wordt het voor de paarden te warm. Veiligheid gaat voor alles.”