Kruip- door-sluip-door met het IVN

HEEZE-LEENDE – Als je op zondag 17 juli tussen 10 en 12 uur een aantal kinderen in een ongewone houding over de hei ziet kruipen, dan is dat geen reden tot ongerustheid. Het zijn de kids van het Jeugd IVN uit Heeze-Leende die op zoek zijn naar insecten en bodemdiertjes. Vanaf het Heidecafé aan de Plaetse in Heeze vertrekken ze in groepjes voor een insectenspel op de Strabrechtse heide. 

Insecten, daarvoor moet je op de hei zijn. Niet alleen bijen en hommels, maar ook vlinders, kevers, spinnen, vliegen: te veel om op te noemen. De jonge onderzoekertjes van het IVN gaan van alles vangen en bekijken. Spiegeltjes, loepjes, potjes en netten in de aanslag, let’s go! Er komt zelfs een IVN-gids met een draagbare microscoop. Dat belooft leuk te worden! De kinderen kunnen dan met eigen ogen zien dat op de vleugel van een vlinder miljoenen piepkleine schubjes zitten die een vleugel kleur geven. Die schubjes hebben uiteenlopende vormen en functies. Verder gaan we op bijenjacht. Maar oppassen hoor! Je mag alleen de mannetjesbijen aaien, die kunnen niet steken. Maar ja, hoe zie je….

Veel kinderen hebben een enorme liefde voor de natuur en vooral voor alles wat kriebelt, fladdert en friemelt. Oké, je kunt ze niet lekker knuffelen, al die duizendpoten en wormen, maar ze zijn onwijs nuttig. Ze eten namelijk van alles en worden zelf ook weer gegeten. Zo ontstaat er een evenwicht in de natuur. 

De kinderen komen op 17 juli van alles te weten over de insecten van de hei. En daar is heel veel over te vertellen! Wist je bijvoorbeeld dat een bij in de zomer wel 30 keer per dag uitvliegt en dat per vlucht ongeveer 100 bloemen worden bezocht? Voor zo’n potje honing op tafel zijn dus 6 miljoen bloemen nodig. Eet smakelijk!

Begint het bij jou ook te kriebelen, ga dan een keer mee met het Jeugd IVN in Heeze-Leende. De ochtend op de hei is bedoeld voor jeugdleden, maar belangstellenden kunnen altijd een keer mee. Neem hiervoor contact op met Stefanie van Heck (0031 6-46789989).  

Voor meer informatie over IVN Heeze-Leende of over het Jeugd IVN: zie  de website.