63ste Brabantsedag Heeze:

Met verve de grootste theaterparade van het jaar!

HEEZE – Op de laatste zondag van augustus is het (weer) traditioneel tijd om te kijken en genieten, je te laten verrassen en verwonderen door de grootste theaterparade van het jaar.

Op 28 augustus – dit jaar de laatste zondag van de schoolvakanties – trekken 16 huizenhoge

theaterdecors en 2.000 acteurs door het centrum van Brabantse parel Heeze. Wat in 1954 begon als een eenvoudige optocht met boerenkarren is uitgegroeid tot een waar spektakel dat zijn weerga niet kent; in 2019 trok de theaterparade maar liefst 40.000 (inter)nationale bezoekers. De Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische deel. De (cultuur)geschiedenis wordt innovatief tot leven gebracht binnen een jaarlijks thema. Voor de 63ste Brabantsedag is dat thema Met verve. Elke wagenbouwersgroep heeft daarvoor een schilder gekozen die geboren is in het Hertogdom. Zij laten zich inspireren door de schilder of zijn schilderij, maar het kunstwerk mag niet letterlijk worden uitgebeeld. Het bouwproces van een wagen duurt maanden. Vanaf brainstorm en het idee tot de uitvoering zijn duizenden Heezenaren bezig om de geweldige creaties vorm te geven. Op de laatste zondag van augustus zal zo een kleurrijk en schilderachtig palet van zestien verschillende schilders door de straten van Heeze rijden.

Op zondagochtend loopt het dorp langzaam al vol en kan het publiek voorafgaand aan de parade langs het parcours volop genieten van vermaak, muziek en straattheater. Ook na de parade is er volop vertier en horeca op de vijf Sfeer&Smaakpleinen. Vanaf 13.30 uur rollen de immense bouwsels in de twee uur durende theaterparade aan het publiek voorbij. Dat is genieten met een grote en zachte G, van expressief of juist ingetogen toneelspel, van ernst en komedie, van werkelijkheid en fantasie die het verleden van het Hertogdom Brabant tot leven brengen. Ook kinderen genieten volop van de parade. Speciaal voor hen worden de onderwerpen uitgelegd in de Paradegids die bij de entrees en de informatiekiosk te koop is. De jongste toeschouwers (tot en met 12 jaar) hebben zelfs gratis toegang tot het belevenement. De Brabantsedag Heeze is daarmee een compleet dagje uit voor de hele familie en de perfecte afsluiter van de zomervakantie! Kijk voor meer informatie en (tribune)tickets op www.brabantsedag.nl