Advocaat Lynn

Hallo,

“Eenmaal een kind meerderjarig is, moet je geen onderhoudsgeld meer betalen”: deze overtuiging leeft bij veel mensen, maar is niet helemaal juist. Een woordje uitleg…

Wettelijk is voorzien dat de ouders verplicht zijn bij te dragen in de kosten van het kind tot de opleiding voltooid is. Om te kunnen spreken van een voltooide opleiding, moet deze opleiding toegang geven tot de arbeidsmarkt.

Het is dus mogelijk dat de onderhoudsplicht stopt bij (of kort na) de meerderjarigheid van het kind, maar dat is niet noodzakelijk het geval. Wanneer het kind verder studeert, blijft de onderhoudsverplichting bestaan.

Als ouder mag je van je kind wel verwachten dat het een ‘normaal’ studietraject doorloopt. Hierbij wordt door de rechtspraak rekening gehouden met de mogelijkheden van het kind en diens kansen op de arbeidsmarkt. Zo zal een master of master-na-master in het verlengde van de vorige opleiding aanvaard worden, net zoals eenmalig een jaar overdoen, veranderen van studierichting of een beperkt aantal herexamens hebben. De beoordeling gebeurt bijgevolg altijd individueel.

Ook na het afstuderen blijft de onderhoudsplicht nog doorlopen tot het kind in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Je mag van je kind wel verwachten dat het aantoont dat het wil werken: het kind kan dus niet zo maar stilzitten maar zal zich moeten inzetten om zo snel mogelijk aan werk te geraken.

Kan je hulp gebruiken bij het bepalen van de financiële regeling voor je kinderen? Aarzel niet mij te contacteren. Als advocaat kan ik kan je adviseren, informeren en bijstaan. Als bemiddelaar kan ik de gesprekken hierover begeleiden. Bel (011/19.40.41 of 0493/25.45.31) of mail (info@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website (www.lynnmeeuwissen.be).

Tot volgende maand,

Lynn