Rijksmonument Het Kerkje Budel 210 jaar

BUDEL – Het was een ‘schadevergoeding’ van £ 6.000,– die werd toegekend door Lodewijk Napoleon Bonaparte, de eerste koning van Holland, om met de bouw te beginnen van een protestantse kerk in het centrum van Budel. Prominent geschilderd boven de ingang van Het Kerkje staat: 12 juli 1812. De dag dat er begonnen werd met bouwen, hoewel de eerste steenlegging enkele dagen daarvoor op 7 juli door Jonkheer Floris Adriaan van Brakell tot den Brakell werd verricht. De archieven rond de bouw geven heel summier weer dat ruim een jaar later, op 22 augustus 1813, de kerk officieel werd ingewijd. (bron: ‘Twee Heilige Huisjes’)

210 jaar in weer en wind oftewel 840 seizoenen die de fundamenten van Het Kerkje in Budel niet heeft aangetast. Alhoewel Het Kerkje, zoals al eerder vermeldt in de HAC, absoluut aan restauratie toe is van met name het totale dakwerk en we noodgedwongen eind 2020 het torentje moesten verwijderen vanwege valgevaar. Het bewijs is desondanks geleverd dat vakwerk duurzaam is en dat daarom dit jaar tijdens Open Monumentendag (OMD) op 10 en 11 september a.s. ons thema Ambacht! is. 

Voor het vierde jaar achtereen openen we tijdens OMD onze deuren met ditmaal een unieke gelegenheid om gedeeltelijk de buitenfundering te bekijken, een primeur! Hoe vakmensen met de kennis en technieken van toen bouwden en omdat ambachten nog steeds of steeds meer de toekomst is kunnen met name jongeren zich laten informeren over verscheidene ambachten en opleidingen. Laten we zuinig omgaan met monumenten, koesteren en blijven openstellen voor publiek, ook in crisistijden, zoals onze stichting al bijna 20 jaar waarmaakt.

Wees eveneens welkom op donderdagochtenden waar het klusteam tussen 9 – 11 uur aanwezig is of bezoek onze site – www.hetkerkjebudel.nl en informatie OMD naar Tjabine Guntlisbergen – [email protected]