Trekkerbehendigheidswedstrijd  – 24 juli 2022  –  Borkel en Schaft

BORKEL&SCHAFT – Dit jaar wordt op zondag 24 juli voor de 20e keer de trekkerbehendigheidswedstrijd in Borkel en Schaft georganiseerd. Dit jaar is het terrein gelegen aan het weiland op de Schafterekker.  De wedstrijden beginnen om 10.00 uur en de deelnemers zullen omstreeks 16.00 uur met de laatste proeven starten.

In het jaar 2000 is de vraag gekomen “Wie is nu toch de beste trekkerchauffeur van Borkel en Schaft?”. En zo is het idee ontstaan bij een groepje enthousiastelingen om een trekkerbehendigheidswedstrijd te organiseren.  Het eerste jaar was dit al direct een succes. Er doen elke jaar ongeveer 40 deelnemers mee. In groepjes van 4 personen kunnen ze binnen een tijdsbestek van 3 minuten per deelnemer elke behendigheidsproef uitvoeren. 

In de trekkerbehendigheidswedstrijd gaat het niet om snelheid maar juist om de bestuurderskwaliteiten. De kunst is om binnen een steeds wisselend parcours de meeste punten te verzamelen. Bijvoorbeeld de uitdaging wie zijn zenuwen het beste in bedwang heeft bij het spijkerpoepen. De trekker met daaraan een spijker wordt vakkundig achteruit gereden om zo de spijker in een bierflesje te laten vallen. Maar ook een tot de nok gevulde beker water over het listige parcours verplaatsen zonder een druppel water te verliezen, zal van de bestuurders uiterste stuurmanskunsten vergen.  Zoals u ziet gaat het om het besturen van de trekkers en niet om bruut krachtsvertoon of snelheidsrecords.  Door het coronavirus is het twee jaar niet door kunnen gaan, maar in 2019 was de beste trekkerchauffeur van Borkel en Schaft Luuk Schellens.  Hij zal zeker dit jaar proberen om zijn titel te verdedigen. Maar ook elke andere deelnemer zal proberen om zijn persoonlijke record te verbreken om zo elk jaar een beetje beter te worden