Tennisclub Maarheeze ziet toekomst weer zonnig tegemoet na opening padelbanen

MAARHEEZE – Ook in Cranendonck kan er voortaan naar hartenlust worden gepadeld. De primeur is weggelegd voor Tennisclub Maarheeze (TCM). Bij de accommodatie van de tennisvereniging op sportpark De Romrijten zijn onlangs twee nieuwe padelbanen aangelegd. Zondag werden ze officieel geopend.

Padelbanen schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Tennisclub Maarheeze (TCM) heeft nu veel oudere leden, met het gloednieuwe padelcourt hoopt ze dat meer jongeren de weg naar haar accommodatie op sportpark De Romrijten weten te vinden.

Met een groot gevoel van trots opende TCM-voorzitter Benno Hüsken zondag samen met wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck de nieuwe padelbanen. Samen onthulden ze een bord met daarop de naam ‘John Leereveld court’. Het TCM-bestuurslid was als projectleider de drijvende kracht achter de realisatie van de banen.

Padel, een mix van tennis en squash, is een sport die in korte tijd enorm is gegroeid. Het kan één tegen één worden gespeeld of met twee duo’s. Een padelbaan is wat kleiner dan een tennisbaan. Maar doordat de baan is ommuurd, net als bij squash, kan de bal niet uit worden geslagen. John Leereveld: “Padel is relatief makkelijk te leren, maar het is zeker in het begin best wel even wennen. Het lijkt op tennis, maar door de muren is het veel dynamischer. Ook het racket is anders.”

Het idee om te gaan padellen ontstond een paar jaar geleden. Leereveld: “Eind december 2020 hebben wij het opgepakt. Vervolgens hebben we ons georiënteerd bij andere verenigingen en een eigen plan gemaakt. Dat moesten we eerst verkopen aan onze leden. In het begin was er nog behoorlijk wat scepsis, maar inmiddels is de acceptie flink gegroeid. Dat komt mede door de toegenomen populariteit van padel.”

De tennisclub verwacht dat er veel gebruikt gemaakt gaat worden van de banen. Momenteel heeft de vereniging ruim tweehonderd leden. Op het hoogtepunt waren dat er ruim achthonderd. Hüsken: “Nog voor de officiële opening hebben we een vijftigtal nieuwe leden mogen verwelkomen. Er is ook al een plan b. Als de belangstelling onze twee padelbanen echt gaat overstijgen, dan kunnen we eventueel uitbreiden met twee, drie of zelfs vier banen.”

Hij ziet de toekomst van de vereniging na de introductie van padel weer een stuk zonniger tegemoet. Hüsken: “Na jaren van tegenslag hebben wij nu de weg omhoog weer gevonden. We hebben onder meer te kampen met vergrijzing. En in coronatijd is er maar mondjesmaat gebruik gemaakt van onze tennisbanen.”

Maar padel brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Zo moeten we opnieuw zoeken naar de juiste balans binnen de vereniging. De nieuwe leden moeten worden geïntrigeerd”, aldus de TCM-voorzitter.

Wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck was zondag vol lof over de nieuwe padelbanen: “Hier is echt iets bijzonders gebeurd. Dit initiatief zorgt er onder meer voor dat de tennisclub een verjongingsslag kan maken. Daarnaast helpt het de gemeente enorm in haar ambitie om zoveel mogelijk Cranendonckers aan het sporten te krijgen. De banen zijn bovendien aangelegd zonder noemenswaardige steun van de gemeente. Die hoefde alleen te faciliteren.”

De banen zijn door de club zelf gefinancierd. De aanleg kostte ruim anderhalve ton. Ongeveer een derde deel van dit bedrag is bijeengebracht via crowdfunding. Hüsken: “Het doorlopen van het hele traject met alle regels en vergunningen was een behoorlijke uitdaging. Zo heeft er onder meer een omgevingsdialoog plaatsgevonden. We zijn blij dat de banen er nu liggen, want de kosten rijzen inmiddels de pan uit.”

Voor meer informatie over de padelmogelijkheden bij TCM zie: tennisclubmaarheeze.nl.

Foto’s Jos Meusen