Rondje tuin en natuur met Gert-Jan

De vakanties zijn in volle gang, de thuisblijvers genieten van een echte zomer dit jaar. Zomerse temperaturen van boven de 40 graden C! Was de zomer vorig jaar zeer nat, met de welbekende overstromingen, dit jaar is het juist andersom. Hier en daar is al een vervroegde bladval en bladverkleuring waar te nemen. De natuur neemt zelf haar maatregelen tegen een tijd van droogte. Voor mens en dier is het afzien. Goed drinken is het advies. Denk ook aan de dieren in uw tuin. Plaats een drinkbak en zeker vogels zullen u dankbaar zijn, zij willen graag iedere dag in bad. Maar ook egels, muizen en andere beestjes zullen de drinkplaatsen maar al te graag bezoeken. De nieuwe aanplant van de in het voorjaar aangelegde borders zullen goed van water voorzien moeten worden. Net als de nieuw aangeplante bomen langs de diverse wegen. Als de zomer vordert, rijpen de bessen van de lijsterbes. Ze vallen goed op door hun oranjekleur en zijn niet te versmaden door merels en spreeuwen. Als een groep spreeuwen is geweest, dan is het met de bessen snel gedaan. Bessen zijn een welkome aanvulling op het menu van vogels in warme en droge tijden. Vlierstruiken worden maar al te graag bezocht door houtduiven, welke verzot zijn op de sappige bessen. Niet prettig voor uw auto die net onder een boom geparkeerd stond met een aantal duiven erin, die zojuist aan de bessen hebben gezeten. Vlierbessen zijn zeer voedzaam en worden o.a. toegepast in jam, siroop en wijn. De braamstruiken hangen goed vol, helaas zijn nog niet alle vruchten rijp. Oppassen met de wespen, zij zijn ook dol op zoete vruchten en ze zijn er dit jaar met velen. Door het droge weer zijn er veel nesten dit jaar en de afgewerkte ‘limonadewespen” zullen ons de komende tijd aardig gaan treiteren, is de verwachting. Met zulk mooi vakantieweer en de barbecue aan, denken de meeste mensen nog niet aan voorjaarsbloeiende bloembollen. Sneeuwklokjes liefst al in augustus planten. Plant ook eens herfstbloeiende krokussen. Wie ze deze maand nog plant, kan deze herfst nog genieten van deze prachtige en opvallende bloeiers. Deze bloeiende soorten zijn een welkome aanvulling voor de border, op een moment dat de tuin langzaam in ruste gaat. Deze maand komt ook de herfstbloeiende cyclaam, Cyclamen hederifolium in bloei. De Latijnse naam “Hederifolium” is vrij vertaald, “blad gelijkend op Hedera (=klimop)”. Ze bloeien met witte, roze of purperen bloemen. Ze zijn goed winterhard en hebben zeer fraaie bladmotieven. De bladeren sieren de plant gedurende de gehele winter en voorjaar. Door de verspreiding van het zaad door wespen en mieren, breiden de planten zich langzaam uit. Op een beschutte plek in de tuin, tussen struiken en klimop, vindt men soms een aardige verschijning. Niet erg opvallend, maar zeker prachtig om te zien, is de brede wespenorchis. Een vrij veel voorkomende orchidee, maar net als alle soorten, beschermd. De planten kunnen vrij hoog worden, tot 60 cm hoog en bloemen zijn licht groengeel tot rood gekleurd. De bloeiaar is soms bedekt met bladluizen, die op hun beurt bezocht worden door mieren. De mieren “melken” de bladluizen, ze zijn verzot op de zoete afscheiding van de luizen. Maar zoals de naam al zegt, wordt de orchidee bestoven door wespen. Vindt men een plant, laat deze dan staan, verplaatsen is moeilijk, omdat de plant afhankelijk is van bodembacteriën. In de groentetuin zijn de bedden van de vroege aardappelen leeggekomen, welke ingeplant kunnen worden met plantjes van de winterprei. Een nieuw aardbeienbed wordt gemaakt van de diverse uitlopers, welke zo van de plant geplukt kunnen worden, wel de meest krachtigste gebruiken. Peultjes hebben hun beste tijd gehad en de stengels worden afgeknipt tot net boven de grond. Vlinderbloemigen zoals peulen, vormen stikstofknolletjes aan hun wortels en daarom is het raadzaam om de wortels te laten zitten. En gratis mest. Wie plek heeft zaait allerlei eetbare bloemen zoals de Oost-Indische kers en komkommerkruid. Wat Ruccola er tussen, heerlijk voor in de salade.  . Niet iedereen houdt van het warme zomerweer, vlinders des te meer. In tuinen met veel “vlindervoer”, zijn vaak veel soorten vlinders aanwezig. Vlinderstruik, ijzerhard, hemelsleutel en koninginnekruid zijn echte vlinderrestaurants. Het koolwitje bezoekt maar al te graag de groentetuin, op zoek naar koolplanten, helaas niet tot ieders tevredenheid. Vlinders worden graag gegeten door vogels. Zeker in deze tijd is een smakelijke hap altijd welkom. De meeste vogels zijn momenteel in de rui. De vogels houden zich rustig en er wordt minder gezongen door de mannen. Van ongeveer 20 juli tot 20 augustus zijn de hondsdagen. Een tijd van vaak warm en broeierig weer (hittedagen). Pas goed op u zelf en op een ander natuurlijk. Gaat u nog met vakantie, geniet ervan. Tot ziens, groetjes Gert-Jan. Mocht u vragen of opmerkingen hebben n.a.v. dit artikel, stuur dan uw mail naar [email protected]