Grauw en grijs viaduct in Maarheeze krijgt steeds meer kleur

MAARHEEZE – Het viaduct bij de Kerkstraat en de Stationsstraat staat al jaren te boek als een van de lelijkste bouwwerken van Maarheeze. Een kleurrijke metamorfose brengt daar deze zomer verandering in.

Door Roy de Leijer – Foto’s Jos Meusen

Op 18 juli zijn graffitikunstenaar Gart Smits uit Weert en zijn Budelse collega Jasper ‘Briks’ van Seggelen begonnen met het aanbrengen van een vele meters groot graffitikunstwerk. Dit met als doel het verfraaien van de wanden van de uit 1971 daterende tunnel onder de autosnelweg A2 bij de Kerkstraat met de Stationsstraat. De grauwe en grijze betonmassa was veel dorpsbewoners jarenlang een doorn in het oog. 

Er worden vier thema’s belicht door het ontwerp dat is gemaakt door Brigitte de Bont uit Maarheeze. Dat is gebeurd in nauw overleg met de kunstenaars en de werkgroep van Maarheeze Onderweg.

“Het eerste ontwerp bevatte veel kleine details. Achteraf bleek dat het mooier is om de details en figuren wat groter te maken. Dit onder meer vanwege de grove structuur van de wanden”, vertelt De Bont.

Van Seggelen is tevreden over de samenwerking: “Er is nog behoorlijk wat speelruimte voor kleine aanpassingen, daardoor kan ik mijn eigen creativiteit volop kwijt in dit project.” Hij is blij met de klus in Maarheeze. “Het is vooral heel tof om dit soort projecten te doen in de buurt van de plek waar ik woon. Als kind wilde ik dit al. Ik ben begonnen met slaapkamers en daarna met steeds grotere muren.” 

Smits en Van Seggelen voorzien het viaduct van graffiti in vier thema’s: sport, natuur, cultuur en muziek, die elk een lokale touch krijgen. Binnen de vier thema’s krijgen plaatselijke iconen en herkenbare locaties een centrale plaats. Voorbeelden zijn De Mijl van Mares, het symbool van Cranendonck: de kraanvogel, Kasteeltje Cranendonck en een trompet, die symbool staat voor de muzikaliteit in Maarheeze. 

De Bont: “De wanden vormen straks leuke achtergronden voor het maken van bijvoorbeeld groepfoto’s van sportteams. En misschien dat we een aantal kleurplaten kunnen uitbrengen om de metamorfose van het viaduct nog meer te laten leven.”

Niet alleen de muren van het viaduct maken onderdeel uit van het kunstwerk. Ook het plafond en de pilaren die naast de wanden staan worden onder handen genomen. Misschien dat ook de verlichting wordt aangepast op een manier die aansluit bij de graffitikunst.

De kunstwerken worden met een speciale coating behandeld. Dit om ze te beschermen tegen vandalisme. Van Seggelen is er niet zo bang voor dat er nieuwe graffiti over de kunstwerken wordt aangebracht: “Het is een ongeschreven regel dat je het werk van andere graffiti-artiesten met rust laat.”

Hij krijgt veel positieve reacties van voorbijgangers. Van Seggelen: “Het zijn vooral de wat oudere dorpsbewoners die afstappen en een praatje maken. We hebben al veel complimenten gehad.”

Ook de geluidsschermen langs de A2 een ondergaan een metamorfose aan beide zijdes. Dit gebeurt in de laatste fase van het project. Tussen 22 en 24 augustus worden de panelen boven de tunnel voorzien van historische foto’s die betrekking hebben op Maarheeze. 

De werkgroep Maarheeze Onderweg nam het initiatief voor de opfleurbeurt van het viaduct. “Veel mensen vinden het viaduct een lelijk ding. Toen de Stationsstraat werd opgeknapt viel het bouwwerk buiten dat project. We hebben de gemeente vervolgens benaderd met de vraag of het mogelijk was om het viaduct aan te pakken met dat geld dat is overgebleven bij de herinrichting van de Stationsstraat”, vertelt werkgroeplid Jan Valkenburg. Omdat het bouwwerk eigendom is van Rijkswaterstaat moest de werkgroep ook daar groen licht krijgen. Valkenburg: “De vergunningsaanvraag heeft bijna een jaar geduurd.”

Hij en De Bont zijn enthousiast over de voortgang van het project. Valkenburg: “Het begint nu echt te leven. Het wordt bijna een soort openluchtmuseum.” De Bont: “Het viaduct wordt nu ook meer een verbinding tussen Stationsstraat en Kerkstraat.”

Bij het viaduct worden bordjes met QR-codes geplaatst. De codes linken naar achtergrondinformatie over de kunstwerken op de tunnelwanden en de foto’s op de geluidsschermen.

Het gepimpte viaduct wordt op zondag 11 september om 14.30 uur op feestelijke wijze geopend. Valkenburg: “We willen de thema’s van de taferelen dan ook extra laten leven. Ook is er dan een expositie van historische foto’s.”