Kempenbloei behaalt historische overwinning bij Wereld Muziek Concours

ACHEL – Het fanfareorkest van Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel leverde zondag een unieke prestatie. Voor de vierde keer op rij werd bij het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade de wereldtitel in de wacht gesleept.

Door Roy de Leijer

Deze uitzonderlijke prestatie was nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van het internationale muziekfestival, dat ook wel wordt omschreven als de Olympische Spelen voor fanfares en harmonieën. De deelnemende orkesten zijn over de hele wereld afkomstig. Het optreden van Kempenbloei in de concertdivisie van de fanfareorkesten. werd door de vakjury beoordeeld met een indrukwekkende score van 96,70 punten. Dit leverde de fanfare uit Achel niet alleen een kampioensvaandel en oorkonde op, maar ook een cheque van 5.000 euro.

Het concert maakte veel emoties los. Het glansrijke optreden in de Rodahal in Kerkrade was vooral een eerbetoon aan het Kempenbloei-bestuurslid Steven Schuurmans. Hij overleed in juni na een tragisch fietsongeval. Bestuurslid en bugelist Bram Dalemans: “Onze overwinning in 2017 was al een absoluut hoogtepunt, maar dit was met afstand de meest bijzondere editie. Steven was het cement van de vereniging, hij was een echte verbindingsman. Iedereen was diep geraakt door zijn overlijden.”

“In eerste instantie was het nog onzeker of wij zouden deelnemen aan het WMC, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat dit de beste manier was om Steven te eren. Hij keek er altijd enorm naar uit”, vertelt voorzitter Jean Pellens.

Doordat er zondag veel familieleden in zaal aanwezig waren of met het orkest meespeelden, kreeg het concert nog eens een extra bijzondere lading. Bovendien werd Kristien Schuurmans, de zus van Steven, uitgeroepen tot beste soliste. Dalemans: “Muziek en emotie zijn nauw met elkaar verweven. Met ons optreden hebben het publiek in de zaal, waaronder een groot aantal echte kenners, weten te raken. Veel mensen waren tot tranen toe geroerd.”

Het fanfareorkest staat al jaren onder leiding van dirigent Ivan Meylemans. Hij streek ruim 20 jaar geleden neer in Achel. Met hem aan het roer staat Kempenbloei al 17 jaar aan de absolute top. Daelemans: “We benaderen het niveau van een professioneel orkest.”

De Achelse fanfare acteert sinds 2005 op het hoogste niveau in Kerkrade. Behalve dit jaar werd er gewonnen in 2009, 2013, 2017. Door corona werd de editie van 2021 met een jaar uitgesteld. Pellens steekt zijn trots niet onder stoelen of banken. Hij maakte alle overwinningen mee als voorzitter: “Dat dit nu voor de vierde keer is gelukt, zorgt voor een enorme mijlpaal in onze 160-jarige geschiedenis.”

Dalemans: “Het allermooiste is hoe we steeds met zijn allen toewerken naar het WMC. Dat gebeurt met heel veel betrokkenheid. Het is een heel intens gebeuren. We hebben er een half jaar voor gerepeteerd. Op het laatst zelfs vier keer in de week.”

Ook beroepsmuzikanten zijn lid van het fanfareorkest. Dalemans: “De meerderheid van onze leden komt uit Achel, maar we hebben ook muzikanten uit bijvoorbeeld Utrecht en Zuid-Limburg.” Ondanks de afstand voelen ze zich thuis bij de Achelse muziekvereniging. Pellens: “Veel van onze leden zijn overdag professioneel bezig. Ze komen naar hier voor het uitoefenen van hun hobby.” 

De grootste ambitie voor de komende jaren is en blijft het promoten van het fanfareorkest. Dalemans: “Veel mensen hebben een achterhaald beeld van wat wij doen. Het is tegenwoordig al lang niet meer hoempapa-muziek dat de klok slaat. Dat beeld willen we omvormen. Wat wij doen benadert veel meer een symfonisch orkest.” 

“Maar daarnaast vinden we het ook belangrijk om een aantal traditionele dorpsactiviteiten in stand te houden”, zegt Pellens, die plannen heeft voor een nieuwe, grotere muziekzaal. “Daar willen we ons de komende tijd keihard voor gaan inzetten.”

Foto ‘Brawoo.de’