Zaterdag 30 juli: Fietsen, Fun en Feesten bij De Mijl 

Aanstaande zaterdag 30 juli is het weer zo ver: de 59e Mijl van Mares wordt verreden. Het wielerevenement dat al jaren bekend staat om zijn gevarieerde wedstrijden voor jong en oud, gezelligheid voor publiek en fietsers, swingend entertainment en vele profs die in Maarheeze komen laten zien waartoe ze in staat zijn. En dat terwijl sommige renners net de Tour de France achter de rug hebben. Andere renners treden bij de Mijl in voetstappen van vader, neef of broer. 

Fietsen
Zoals ieder jaar worden de straten van Maarheeze omgebouwd tot een heus wielerparcours: De Mijl. Hierover dendert een grote verscheidenheid aan tweewielers met bijbehorende renners. Allereerst is het de beurt aan de kinderen: de Dikke Bandenrace start om 14.00 uur. De jongste talenten uit de regio kunnen zich daar van hun snelste kant laten zien en racen tegen leeftijdsgenootjes.

Om 14.30 uur klinkt het startschot voor de Cyclewear ATB-tocht. De deelnemers die niet bang zijn om een beetje vies te worden, rijden eerst een ronde over het stratenparcours en zoeken vervolgens de pittoreske bosweggetjes in de omgeving op. Er zijn twee fantastische routes uitgezet; route één circa 15 mijl (24 km) en route twee circa 30 mijl (48 kilometer).

En ben je een hobby-renner en wil je graag ‘De Mijl’ fietsen en winnen, schrijf je dan in voor de Grote Prijs van Cranendonck (start 14.50 uur) of de Grote Prijs van TIM (start 17.15 uur). Aan de eerste race (Grote Prijs van Cranendonck) kun je meedoen als je uit Cranendonck komt of lid bent van een Cranendonckse wielervereniging. De tweede wedstrijd (Grote Prijs van TIM) is er voor amateurrenners die op hoog niveau rijden en niet schrikken van rondes met een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur of meer. De winnaars van deze wedstrijden worden op het podium gehuldigd, de winnaar van de Grote Prijs van Cranendonck zelfs met de profs! Tussen de ‘GP van Cranendonck’ en de ‘GP van TIM’ zullen de Nieuwelingen over het parcours vliegen. Zij starten om 15.30 uur voor de laatste wedstrijd van het Kempen Klassement.

Mooie namen aan de start
Om 19.15 uur gaat het ‘Omnium’ van start. De professionele wielrenners strijden dan in twee wedstrijden met elkaar. Het eerste deel is een afvalkoers en het tweede deel een puntenkoers. De renner met het beste gemiddelde uit deze twee wedstrijden wint het Omnium van de Mijl van Mares! 

Op moment van schrijven van dit artikel zijn nog niet alle deelnemers bekend. Wel weten we zeker dat de volgende renners van start gaan tijdens de 59e Mijl van Mares: Max Kroonen, Sebastian Langeveld, David van der Poel, Kamiel Bonneu, Danny van Poppel, Colin Heiderscheid, David Dekker, Ide Schelling, Wesley Kreder, Bodi del Grosso, Nils Sinschek, Lars Loohuis, Meinders Weulink, Arne Peters, Huub Artz, Jaap Roelen en Niki Terpstra. 

Fotografie: Kempenfoto.nl