Augustus: maand van de vallende sterren

REGIO – Elk jaar zijn er in augustus veel vallende sterren te zien. Ook in deze regio zullen er vallende sterren te zien zijn. De vallende sterren zijn het beste te zien tijdens een heldere nacht, vanaf een donkere plaats. Een beetje geduld zal wellicht ook nodig zijn. 

Door Melissa van Wijngaarde 

De vallende sterren die wij kunnen zien in augustus zijn eigenlijk meteorenzwermen die langs de aarde passeren. Deze volgen een bepaalde baan in de ruimte en in augustus komen deze dus regelmatig langs de aarde waardoor wij dit kunnen waarnemen. Deze meteorenzwermen hebben ook allemaal hun eigen naam en periode.

Hoe Perseïdenzwerm zien?

Op zaterdag 13 augustus omstreeks 8.00 uur is het hoogtepunt van de zwerm. Deze meteorenzwerm is een redelijk grote en gekende meteorenzwerm. Het probleem is dat de zon hier al vanaf 6.20 uur opkomt.  Rond 5.45 uur begint het reeds te schemeren. Toch is er een moment waarop ook in deze regio de meteorenzwerm te zien zal zijn, namelijk rond 4.45 uur, want dan passeert de zwerm de aarde in het oostnoordoosten en kunnen wij ze zien. De omstandigheden moeten dan wel heel goed zijn. Bij een heldere nacht kun je zo 12 tot 20 meteoren per uur zien. Bij een minder heldere nacht zijn alleen de hele felle meteoren zichtbaar. Natuurlijk zijn er tot wel 100 meteoren die voorbij komen per uur maar we kunnen ze niet allemaal zien.

Je hebt hiervoor geen speciaal apparatuur nodig. De meteorenzwerm kan gewoon met het blote oog waargenomen worden, zorg misschien wel voor een comfortabele stoel en wat kussens en dekens, als het weer meezit natuurlijk. 

De maan is wel een stoorzender, omdat deze goed zal schijnen die nacht. Dat licht belemmert het zicht. Dit is ook het geval wanneer je ‘s nachts in een omgeving zit met veel licht, dan ga je minder kunnen zien van de meteorenzwerm. De ideale situatie is dus een donkere en veilige locatie in combinatie met een mooie heldere nacht. Je kan nog steeds enkele meteoren zien tot 12 dagen voor en na het hoogtepunt. Dus mocht die nacht slecht zijn kan je nog altijd een andere nacht een kansje wagen. De kans is wel groter op de 3 dagen rond het hoogtepunt.

Welke meteorenzwermen zijn er nog?

De Perseïdenzwerm is dan wel groot en gekend maar is niet de enige in augustus. Dit is de reden waarom je tijdens deze maand zo een grote kans hebt om vallende sterren te zien. Zo is er namelijk ook de Alfa-Capricorniden die van 7 juli tot 15 augustus te zien is met een hoogtepunt dat al gepasseerd is op 30-31 juli. Maar je kan nog steeds meteoren van deze zwerm zien passeren ‘s nachts. Hiervoor moet je in de richting van het sterrenbeeld steenbok kijken. Een andere meteorenzwerm is de Delta-Aquariden van 18 juli tot 21 augustus. Deze heeft zijn hoogtepunt ook al gehad op 29 en 30 juli maar nog steeds kan je dus hiervan meteoren zien. Er zullen dus al minstens 3 meteorenzwermen langs de aarde razen. Maar dit zijn dus zeker niet de enigen. Kijk regelmatig eens omhoog als je ‘s nachts buiten bent want de kans is enorm groot dat je een aantal vallende sterren ziet. De een is al sneller dan de ander en ook feller of groter.

Father and his daughter are watching Meteor Shower. Night sky.