‘Iedereen die heeft meegewerkt is razend benieuwd naar het eindresultaat’

BUDEL-DORPLEIN – Ronny Buteneers en Relinde Paredis uit Budel-Dorplein kijken uit naar vrijdag 2 september, dan is hun docufictiefilm ‘Gelukszoekers uit onze Grensstreek’ voor het eerst te zien op het grote doek. Het echtpaar werkte twee jaar aan de film en moest vervolgens bijna net zo lang wachten op de première.

“De film heeft lang op het schap gelegen. We hebben gewacht totdat het perspectief beter was”, vertelt Ronny Buteneers. Vanaf eind juli wordt er volop campagne gemaakt voor ‘Gelukszoekers uit onze Grensstreek’. “Alles heeft twee jaar stilgelegen. Wij merken dat we iedereen weer een beetje wakker moeten schudden”, vertelt zijn echtgenote Relinde Paredis. Buteneers: “De laatste weken zijn we opnieuw 24 uur per dag met de film in de weer.” 

Ondertussen ontving het filmmakersechtpaar heel wat reacties via de social media. Aan de film werkten bijna veertig acteurs en honderd vrijwilligers mee, waaronder een flink aantal teutenexperts en nazaten van de Teuten. Ook zij kijken uit naar de première. Paredis: “Iedereen die heeft meegewerkt is razend benieuwd naar het eindresultaat.”

Om zich fulltime op hun eigen filmbedrijf te kunnen richten stopte het echtpaar in 2018, na ruim twintig jaar, met bakkerij ’t Bolleke in het centrum van Hamont. Met hun nieuwe bedrijf maken ze films waarin de streekgeschiedenis centraal staat. Daarbij mag de teutengeschiedenis niet ontbreken. Met hun rolprent willen de filmmakers de Teuten bij een breed en groot publiek onder de aandacht brengen. Buteneers: “Gelukszoekers uit onze Grensstreek is een film over de geschiedenis van deze regio. We vinden het daarom belangrijk dat er een lokaal publiek komt kijken.”

De docufictiefilm beslaat een periode van 400 jaar. De teutenhandel is ontstaan in de zeventiende eeuw. De Teuten waren rondreizende kleinhandelaren en ambachtslieden uit een dertiental dorpen in de Belgische en Nederlandse Kempen. Vanuit onder meer Maarheeze, Lommel, Bergeijk, Budel, Hamont en Kaulille brachten ze talloze waren en diensten in grote delen van Nederland, België en de omliggende landen aan de man. Ieder jaar waren ze zes tot negen maanden van huis.

Het hoogtepunt van de teutenhandel lag in de achttiende eeuw. De industriële revolutie luidde het einde van de Teuten in. Teuten hadden vaak statige panden en grote boerderijen. Ook nu nog zijn deze teutenhuizen duidelijk herkenbaar in het straatbeeld.

In ‘Gelukszoekers uit onze Grensstreek’ staat één teutenfamilie door de eeuwen centraal. Paredis: ”Daardoor werd het mogelijk een ingewikkeld verhaal op een begrijpelijke manier te vertellen, voor een publiek van jong tot oud.” Buteneers vult aan: “Dat komt onder meer door het gebruik van acteurs. Dat zorgt er ook voor dat de film vol met emotie zit. Het is namelijk niet alleen een leerzame productie, we willen mensen ook laten genieten.”

Er zijn dertien ‘teutengemeenten’ in deze grensregio die aan bod komen in de film. Buteneers: “Alle burgemeesters zijn op 2 september bij de première in Palethe aanwezig. Daar zijn we best trots op”

Vanaf 3 september is de film ook voor het grote publiek te zien in zalen en dorpshuizen in de regio. De fysieke voorverkoop start op vrijdag 5 augustus. Locaties: Overpelt: 5 augustus van 09.00 tot 12.00 uur in CC Palethe, Jeugdlaan 2; Budel: 13 augustus van 09.00 tot 12.00 uur in De Borgh, Dokter Ant. Mathijssenstraat 15; Lommel: 17 augustus van 09.00 tot 12.00 uur bij Toerisme Lommel, Dorp 14; Hamont: 20 augustus van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Hamont, Wal 26; Hechtel-Eksel: 27 augustus van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Eksel, Geerstraat 1; Sint-Huibrechts-Lille: 30 augustus van 19.00 tot 21.00 uur in café ‘t Zoalke, Lille Dorp 26, Kaulille: 3 september van 09.00 tot 12.00 uur, CC De Kroon, Nevenplein 1. Kaarten kosten 9,- euro Een dag na de fysieke voorverkoop start telkens de online kaartverkoop. Een ticket kost online 10 euro. Meer info: gelukzoekersdefilm.be.