De turncarrière van Merel van Breugel 

REGIO – Merel van Breugel is 18 jaar en woont in Leende. Ze turnt al sinds haar zesde en vanaf haar achtste doet ze dit bij Turnlust Budel.  Ze kwam toen naar Budel samen met haar zus. Dit omdat Turnlust meer faciliteiten kon bieden, waaronder een grotere hal en in verscheidenheid aan toestellen. Al snel blijkt Merel erg goed te zijn in wat ze doet. Ze zal uitklimmen van haar club, naar regionaal, tot landelijk talent.

Ze start met oefeningen en wedstrijden binnen de club. Samen met een groep van vijf van allemaal ongeveer hetzelfde niveau. Vanaf het prille begin tot nu is Merel begeleid door trainster Karin Vreijsen. “Zij heeft zich elke training ingezet en er zo voor gezorgd dat ik nu op dit niveau turn.”

Op een gegeven ogenblik ging Merel wedstrijden doen. “… en dat ging erg goed”, aldus Merel. “Eerst regionaal en als je dan bij de beste zit ga je door naar landelijke wedstrijden. Ik heb aan teamwedstrijden meegedaan, dat zijn wedstrijden dat je met drie of vier teamgenoten samen aan een wedstrijd meedoet. En dan hoeft niet iedereen ieder toestel te doen, maar tellen de beste punten per toestel op. “

Toen ze zich kwalificeerde en vervolgens meedeed aan landelijke wedstrijden werd Merel eerste op een halve finale NK. Hiermee steeg ze in niveau, waardoor ze promoveerde en toen moest ze uit haar team. Ze heeft toen nog één keer een teamwedstrijd gedaan op haar nieuwe niveau. Hiermee is ze tweede geworden op het NK.

Ook op landelijke niveau kent Merel successen. Zo is ze naast haar tweede plek met het team, een keer Nederlands kampioen geworden op de brug en tweede op de vloer. Wanneer je landelijk bij de beste hoort, mag je vervolgens meedoen aan grote wedstrijden in Ahoy Rotterdam. Merel heeft hier drie keer aan meegedaan. Eén keer heeft ze zelfs ook de Ahoy-cup gewonnen.

In totaal heeft Merel nu acht keer op een NK gestaan. Door corona was het twee haar niet mogelijk een NK te organiseren, maar de laatste acht keer dat het georganiseerd werd, heeft ze er gestaan.

Dit jaar was haar eerste seizoen in de eerste divisie. Haar laatste wedstrijd was in Ahoy, waar ze ook dit jaar na een aantal voorrondes op eerste divisie niveau aan mee mocht doen. Merel mocht hier de toestelfinale vloer turnen. Ze is zesde geworden. Het seizoen werd afgesloten met clubkampioenschappen. Nu is het vakantie.

Wat Merel zo leuk vindt aan turnen: “Ik vind het leuk omdat het altijd anders is, je kan altijd iets nieuws leren. Als je eenmaal iets goed kan, kun je het weer uitbreiden naar iets moeilijker. Op die manier kun je je blijven uitdagen en blijft het interessant.”

Merel is dit jaar geslaagd voor vwo-diploma. Volgend jaar gaat ze pedagogische wetenschappen studeren in Nijmegen, wat haar erg leuk lijkt. Haar eerste keuze was echter criminologie. Maar hiervoor moest je worden ingeloot en dat is niet gelukt. Ze gaat meemaken hoe dit nieuwe leven vorm gaat krijgen, maar hoopt dat ze genoeg tijd overhoudt om zo veel mogelijk te blijven turnen. 

Door Bas Kusters