Expo, reünie en boekprecentatie Willem2 Gazelle ploeg

VALKENSWAARD – Vanaf 17 augustus organiseert het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard in samenwerking met fotograaf en wielerverzamelaar Theo van Sambeek een unieke expositie over de Willem II – Gazelle wielerploeg uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Op de tentoonstelling in het museum in de Oranje Nassaustraat worden honderden foto’s uit archieven en van verzamelaars geëxposeerd. Ook wielerkleding, krantenknipsels en alles wat op een of andere manier met de destijds befaamde profploeg te maken heeft wordt voor het voetlicht gezet. Een van de blikvangers is de fiets waarop Harm Ottenbros in 1969 wereldkampioen werd. Helaas is de oud-regenboogtruidrager begin mei overleden.

De Willem II – Gazelle profploeg maakte destijds furore met sterke profcoureurs. In 1966 onder leiding van Ton Vissers met een bescheiden Nederlandse formatie gestart, werden  vervolgens befaamde renners als Rik van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Huub Zilverberg, Harrie Steevens en de toen nog jonge professional Rini Wagtmans gecontracteerd. Daarmee kreeg de ploeg groter internationaal aanzien. Ook Harm Ottenbros kwam bij de Valkenswaardse profploeg onder contract en die zorgde in 1969 voor een stunt door zich in Zolder in de regenboogtrui van de wereldkampioen te rijden.

In 1966 ging ook de Willem II profronde voor het eerst in Valkenswaard van start met Televizier-Batavus coureur Henk Nijdam als winnaar. Willem II – Gazelle renner Harrie Steevens ging tweemaal achtereen, in 1967 en 1968, voor heel veel publiek met de volle winst strijken. De profronde krijgt nog enkele jaren een vervolg. Het waren prachtige jaren voor de Kempische wielersport.

Op zondag 14 augustus 2022 is de opening van de expo voor genodigden en wordt een boekwerk over de Willem II – Gazelle ploeg 1966 t/m 1970 gepresenteerd waarin de historie van het team uitvoerig wordt belicht. Dan is er tegelijk ook een reünie van de oud-coureurs die destijds in de Willem II-Gazelle ploeg reden.

De expo is vanaf woensdag 17 augustus tot en met 15 oktober tijdens de openingsdagen van het museum toegankelijk voor het publiek. Het museum is dan van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend op het adres Oranje Nassaustraat 8b in Valkenswaard. Entree € 6,00  incl. toegang voor het Valkerij museum.

Voor info: Theo van Sambeek, tel. 0622744326, email theosambeek@gmail.com