Blauwalgen in kanaal Bocholt-Herentals

PELT – Het kanaal door Pelt loopt is sinds vorige week besmet met blauwalgen. Hierdoor geldt een algemeen captatie verbod. In het bijzonder is het op de vastgestelde plaats, namelijk tussen kilometerpaal 44,7 tot 46,3 (snelvaartvak Geel) verboden om waterski, jetski en aanverwante activiteiten uit te oefenen. Het oppompverbod dat reeds enkele dagen eerder op het kanaal Dessel-Schoten en andere kanalen was ingesteld is hier dus nu over de volle 58,8 km ook van toepassing. Het is verboden om kanaalwater te gebruiken voor het besproeien van de landbouw of het te laten drinken door dieren.  

Door Ben Ieven 

Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. De besmetting is duidelijk geworden na een onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij. De bloei komt meestal voor bij hoge temperaturen en bij stilstaand of traag stromend water. 

Of er blauwalgen aanwezig zijn in het water kan je herkennen aan een blauwgroene tot roodbruine verfachtige laag die drijft op het wateroppervlak. Ook blauw of wit schuim in de oeverzone kan wijzen op blauwalgenbloei. Recreatie in of op het kanaal is daarom verboden en ten zeerste af te raden wegens gezondheidsrisico’s. Wie toch met de huid in aanraking komt met de blauwalg kan best zo snel mogelijk douchen. Voor meer informatie: https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel