Hittegolf in de regio: code rood van kracht 

REGIO – Het wordt warm… heel warm. De komende dagen mogen we ons verwachten aan veel zon en temperaturen boven 30 graden. In Vlaanderen heeft het Agentschap Natuur en Bos de risicocode voor natuurbranden opgetrokken van Oranje naar Rood. Het is extreem droog en zeer brandgevaarlijk in de natuur. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Burgers kunnen zelf voorzorgsmaatregelen nemen om het risico op of de gevolgen van een natuurbrand te beperken. Vuur maken is verboden, gooi geen sigarettenpeuken of glas op de grond en neem je gsm mee wanneer je een bos- of natuurgebied intrekt. Natuurbeheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer uit met groot materieel, extra middelen en mankracht. Meer info via https://crisis-limburg.be/natuurbrand-risico

En nog tot zondag 15 augustus geldt in Vlaanderen risico code Oranje voor hitte. Het KMI voorspelt voor de komende dagen hoge temperaturen die in het weekend lokaal kunnen oplopen tot 35°C. Wees aandachtig en tref maatregelen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken. Op de website www.warmedagen.be zijn tips te vinden over hoe je het beste om kan gaan met dit warme weer. 

In Nederland is sinds woensdag 10 augustus het Nationaal Hitteplan van kracht. Dit waarschijnlijk tot en met maandag 15 augustus. Met het plan waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM organisaties, professionals en mensen in de zorg voor de aanhoudende hitte, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen. Op www.rivm.nl/hitte/wat-te-doen-bij-hitte zijn tips te vinden over hoe men de komende dagen het beste omgaat met deze hoge temperaturen. 

Funny sweaty chubby bearded man in swimsuit sitting at home, suffering from crazy summer heat, wiping sweat off forehead, holding electric fan, wishing for heatwave to stop and fresh breeze to blow