Mooimakers in Pelt

PELT – Jasper van den Berg (12) en Tillie Cypers de Landrecy (12) vormen samen een team van de Mooimakers in Pelt. Met de go-kart van Jasper en een aanhangwagentje erachter verzamelen zij zwerfvuil langs Pelter straten en vormen zo een zeer belangrijke bijdrage aan een mooi Pelt. Het moment dat ze hier bezig waren is bij de betonnen zitbanken langs het kanaal in Neerpelt. 

Tillie: ”Sinds de gemeente een aantal afvalbakken verwijderd heeft gooien mensen hun hondepoepafvalzakjes, lege blikjes, enz… op de plek waar ooit een vuilbak heeft gestaan”. Jasper: “Toch is dat vreemd dat mensen hun eigen troep niet mee naar huis nemen en het hier dan maar dumpen”. Het is wel de nobele bedoeling van de gemeente om mensen ertoe aan te zetten om het afval dat ze hebben mee naar huis te nemen. Kennelijk wordt dat door velen (nog) niet zo begrepen en er hoeft maar één zakje of blikje te liggen en de rest volgt vanzelf. Behalve dit soort afval vinden Tillie en Jasper en alle andere vrijwilligers ook de meest vreemde voorwerpen die mensen weggooien. Jasper: “Mensen vinden wel dat ze afval ergens moeten kunnen achterlaten maar mee naar huis nemen is blijkbaar te moeilijk. Als je dan ook nog zelf een hond hebt die graag snuffelt aan die achtergelaten afvalzakjes of nog erger er in bijt is het helemaal een vieze bedoeling”. Tillie:”Met het afval dat wij oprapen hebben we binnen de kortste keren een vuilzak gevuld. Die mogen we dan achterlaten bij een openbare vuilbak. De gemeente haalt die daar dan op”. Mooimakers zijn vrijwilligers die minstens 1 keer per maand zwerfvuil opruimen in de buurt waar ze wonen. Zij krijgen hiervoor opruimmaterialen zoals handschoenen, fluovestjes, grijpstokken en vuilzakken van de gemeente. In Pelt zijn al meer dan 130 gezinnen als Mooimakers actief. Een Mooimaker mag zelf kiezen wanneer hij of zij opruimt. Voor meer info: Mooimakers Pelt (participelt.be) of neem contact op met anja.snoekx@gemeentepelt.be tel.: 011 94 93 63.

Door Ben Ieven