Brabantsedag Heeze: de grootste theaterparade van het jaar 

HEEZE – De 63e Brabantsedag Heeze op zondag 28 augustus staat in het teken van ‘Met verve’.  Het hertogdom Brabant heeft een rijke geschiedenis, óók in de schilderkunst. Daarom dit jaar het thema “Met verve”. Verwijzend naar de kunst van het verven, schilderen. De 16 wagenbouwersgroepen vertalen dit thema creatief naar deze tijd. Het resultaat: voorbijtrekkend totaaltheater met originele ontwerpen en gedurfde techniek, dat in een paar minuten een compleet verhaal vertelt. Voor de uitwerking van het thema is een uitgebreide lijst samengesteld van schilders die voor 1 januari 1958 zijn geboren binnen de grenzen van het Hertogdom Brabant. De wagenbouwers hebben van één van de schilders op deze lijst een schilderij gekozen. Ze hebben zich door dit schilderij op allerlei manieren laten inspireren (afbeelding, inspiratie/aanleiding, techniek, stroming etc.). 

De theaterparade van de Brabantsedag start op de laatste zondag van augustus om 13.30 uur vanaf de opstelplaatsen van de wagens aan het industrieterrein De Poortmannen. Maar liefst 16 wagenbouwersgroepen met circa tweeduizend acteurs trekken door de straten van Heeze met indrukwekkende huizenhoge theaterdecors. De theaterparade staat centraal in het complete dagje uit. Rond de parade, die start om 13.30 uur, is er van 10.00 uur tot 20.00 uur een feestelijk festivalprogramma. Op vijf in stijl aangeklede sfeerpleinen voor jong en oud bij het paradeparcours zijn er muziek, theater, entertainment, vertier en horeca. 

De festiviteiten van de Brabantsedag starten eigenlijk al op zaterdag 27 augustus met om 19.00 uur de Kinderparade. Vooraleer die van start gaat wordt er tussen 14.00 uur en 17.00 uur een kindermiddag georganiseerd in de Gemeentehuistuin met o.a. grimeren, knutselen, paalklimmen, broodbakken,… En tussen 12.00 uur en 18.00 uur wordt er een gezellige Kunstmarkt georganiseerd waar een mooie selectie van beeldende kunst te zien zal zijn. De Kinderparade die door de straten van Heeze trekt is een echte theaterparade waar de jeugdige bouwers tijdens de zomermaanden aan hebben gewerkt: ze ontwerpen en bouwen de wagen zelf, meestal op de bouwplaatsen van de wagenbouwersgroepen, pal naast de grote wagens. De Kinderparade is de bakermat voor de nieuwe ontwerpers, kledingmakers, geluidstechnici die later als ze groot zijn ongetwijfeld ook hun steentje bijdragen aan de grote Brabantsedag parade. De Kinderparade doet ook qua enthousiasme, creativiteit en vakmanschap niet onder aan de grote theaterparade: dit is de toekomst van de Brabantsedag! Na de Kinderparade, om 20.00 uur, barst de Brabantse Nacht los in de Gemeentehuistuin met optredens van Lapa Loca (Aretha Franklin tribute band) en Wild Romance, de legendarische band van Herman Brood. 

Wie al een voorproefje wilt van de creaties van de wagenbouwersgroepen, kan op zaterdag 20 augustus deelnemen aan de Open Tenten Tocht. Tussen 11.30 uur en 15.30 uur kan er gefietst worden langs de 16 bouwtenten van de wagenbouwers. Her en der verspreid door Heeze. Bij de bouwtent zul je een paradepaaltje zien met meer informatie over het gekozen onderwerp van die specifieke wagenbouwersgroep en kun je – op veilige afstand – een kijkje nemen om te zien hoe de wagen en kleding tot stand komen. En er valt ook iets te winnen met deze fietstocht en bezoekjes langs de wagenbouwers: op iedere zuil die je vindt op de bouwplaatsen staan letters. Vind alle letters en maak met de letters een zin. Met de juiste inzending maak je kans op enkele leuke prijzen. Inleveren kan uitsluitend via brabantsedag.nl/opentententochtpuzzel De winnaars krijgen uiterlijk woensdag 24 augustus bericht. Voor meer informatie en tickets kijk op www.brabantsedag.nl 

Foto Malou Evers