Verkeersveiligheidsonderzoek met slimme camera’s

PELT – Vanaf 12 augustus brengt het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van Universiteit Hasselt de verkeersveiligheid van het kruispunt van de Ringlaan (N71) en de Astridlaan in kaart. Gedurende drie weken worden met behulp van 2 slimme camera’s met automatische beeldherkenning verkeersonveilige situaties objectief in kaart gebracht. Dit gebeurt met aandacht voor de privacy. 

Binnen het initiatief MIA (Mobiliteit Innovatief Aanpakken) van Vlaams minister Lydia Peeters werkt IMOB aan een proactieve detectie van verkeersonveilige situaties. Hierdoor kunnen risico’s worden opgespoord nog voordat er slachtoffers vallen. De nieuwe cameratechnologie respecteert tegelijkertijd ook de privacy van de weggebruiker. Het systeem van 2 slimme camera’s op dit kruispunt detecteert automatisch de positie van weggebruikers in 3D en dit zonder dat de camerabeelden de camera verlaten. Vervolgens worden er berekeningen uitgevoerd die verkeersonveilige situaties herkennen.

Het systeem identificeert de weggebruiker echter niet. Iemand die gedurende de observatieperiode meerdere keren passeert wordt dus telkens als een nieuwe weggebruiker gezien.

De onderzoekers kunnen enkel de beelden van de meest ernstige verkeersconflicten manueel downloaden en gebruiken om deze conflicten nader te onderzoeken. Het systeem maakt dan wel eerst de aangezichten, nummerplaten en dergelijke onherkenbaar.

De camera’s zullen vanaf midden augustus het kruispunt gedurende ongeveer 3 weken observeren. Het systeem kan niet worden gebruikt om boetes uit te schrijven.