Blauwalg op domein De Bever en Paalkampeerplaats

Na onderzoek heeft de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) blauwalg vastgesteld in het oppervlaktewater van de vijver op domein De Bever en de blusvijver ter hoogte van Beverbeek en Elsbroek, alsook in het oppompbare water aan de paalkampeerplaats afkomstig uit het kanaal. Om die reden geldt er vanaf heden een recreatie- en captatieverbod op deze locaties. Blauwalg vormt namelijk een gezondheidsrisico voor mens en dier. 

Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er blauwalgen beginnen te groeien. Dit zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën die een drijflaag vormen waarbij giftige stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.  

Om die reden vaardigt de stad Hamont-Achel een recreatie- en captatieverbod uit voor de getroffen locaties. Verder neem je best de volgende maatregelen om jezelf en anderen te beschermen: 

  • Laat kinderen niet aan de waterrand spelen;
  • Vermijd alle waterrecreatie nabij drijflagen van blauwalgen;
  • Houd je huisdieren weg van water met blauwalgen;
  • Gebruik nooit water met blauwalgen;
  • Douche zo vlug mogelijk na huidcontact met blauwalgen;
  • Consulteer je arts bij huidirritatie of misselijkheid. 

Fontein Achel wordt onderzocht
Ook het oppervlaktewater van de fontein in Achel bevat mogelijks blauwalg. Er werd een staal genomen dat verder onderzocht zal worden. Uit voorzorg geldt er ook hier een recreatie- en captatieverbod. De fontein werd preventief uitgeschakeld, de toegang tot de stapstenen is afgesloten.

Elders blauwalgen gezien? Laat het ons weten en neem contact op met de milieudienst via milieu@hamont-achel.be of 011 51 05 22 (tijdens de openingsuren).