Zijn Oostblokwijnen lekker?

SOERENDONK – Wijn uit Moldavië, Roemenië, Slovenië, Hongarije, Slowakije. Waarom zijn Oost-Europese wijnen minder bekend? Wijnbouwer/wijnmaker Henk Aarts gaat je op zondag 21 augustus het geheim vertellen en laten proeven van de vergeten Oostblokwijnen. Oost-Europa ligt grotendeels in de klimaatgordel die geschikt is voor kwaliteitswijn en heeft een wijncultuur die teruggaat tot de Romeinse tijd. Toch staan de landen van Oost-Europa vandaag niet bekend als wijnlanden. De verklaring is politiek. Onder het communisme werden de domeinen genationaliseerd, de druiven gingen naar een coöperatie, waar een anonieme wijn van gemaakt werd. Daardoor nam de motivatie van de wijnbouwers af, en kreeg kwantiteit voorrang op kwaliteit. Tot de Berlijnse Muur viel in 1989 en de wijngaarden opnieuw in privéhanden kwamen. Sindsdien hebben de wijnbouwers er alles aan gedaan om hun landen weer op de wereldwijnkaart te zetten, en hoe!

Je bent van harte welkom op Wijngoed Zurrick om zelf de smaak te ontdekken van deze wijnen. Het verhaal en proeverij met rondleiding in de wijngaard begint om 14.30 uur en kost € 15,- per persoon, inclusief drie glazen wijn. Wel even mailen met hoeveel personen je wilt deelnemen via info@wijngoedzurrick.nl of kijk voor meer informatie op www.wijngoedzurrick.nl

De wijngaard ligt aan het karrenspoor de Stallekes in Soerendonk en wordt aangegeven met borden en vlaggen. Inrit van het pad is tussen Zitterd 28a-30 (werkplaats autoschadebedrijf Schrurs). Parkeren kan bij de wijngaard.