Advocaat Lynn

Hallo,

Naar aanleiding van een aantal vragen rond de mogelijkheid tot betwisting van verkeersovertredingen, besloot ik deze maand daar een woordje uitleg over op te nemen in mijn column.

Wanneer een verkeersovertreding (bv. een snelheidsovertreding of door het rood rijden) is vastgesteld door een bemande of onbemande flitscamera, ontvang je een proces-verbaal met de vaststellingen. Samen met dit proces-verbaal of kort nadien volgt, afhankelijk van de overtreding, een voorstel tot onmiddellijke inning.

Wanneer je de overtreding niet betwist, kan je deze betalen via de website www.verkeersboetes.be

Wanneer je de overtreding betwist, kan je via deze website een betwistingsformulier downloaden. Je moet dan inloggen met behulp van het nummer van het proces-verbaal en de identificatiecode, waarna je het document digitaal kan invullen.

Afhankelijk van de soort betwisting moet je een ander document gebruiken:

  1. Betwisting op de persoon: wanneer je betwist dat jij de feiten hebt gepleegd én weet wie de bestuurder was die de overtreding beging.
  1. Betwisting op de feiten: wanneer je de feiten op zichzelf betwist of wanneer je betwist dat jij de feiten hebt gepleegd maar niet weet wie het dan wel was, bv. omdat je auto of nummerplaat gestolen is.

Hoewel de foto van de vaststellingen vaak duidelijkheid kan verstrekken, wordt deze niet automatisch ter beschikking gesteld van de overtreder. Wel kan je met het betwistingsformulier verzoeken inzage te krijgen in het dossier om zo de foto te kunnen nakijken.

Opgelet: het ingevulde document moet nog geprint en ondertekend worden vooraleer je het verstuurt naar Postbus 30046, 1000 Brussel. Doe je dit niet, dan is het niet geldig.

Heb je vragen over de mogelijkheid tot betwisting? Kan je hulp gebruiken bij de afhandeling? Nog vragen rond verkeersrecht of gedagvaard voor de politierechtbank?

Aarzel niet mij te contacteren: ik help je graag verder! Ik kan je adviseren, informeren en bijstaan. Bel (011/19.40.41 of 0493/25.45.31) of mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website (www.lynnmeeuwissen.be).

Tot volgende maand,

Lynn