Krulbollen voor het goede doel

ACHEL – De zondagmorgen van 5 juni zit de lucht vol met wolken volgeladen met regen en wij…… hebben net vandaag ons “Kampioenschap van Limburg” krulbollen. De vorige 14 dagen is er met man en macht gewerkt om de zes extra pleinen in orde te krijgen en, het is ons gelukt, ze liggen er piekfijn bij. In de voormiddag arriveren onze gasten uit Oost-Vlaanderen met de bus. Een 50-tal externe sportievelingen zijn ingegaan op onze uitnodig voor ons kampioenschap, samen met onze Achelse bollers kunnen we om 13 uur starten met 93 deelnemers. De formule is maats loten, hetgeen wil zeggen dat je vooraf niet weet met wie je moet spelen, en dat is altijd in spanning afwachten. Met deze formule hangt heel veel van je “maats” af. We hebben 3 spelletjes kunnen afwerken en toen gingen de hemelsluizen open en was het gedaan met de pret. Dat het regende was alleen maar goed voor de omzet in onze eet-en dranktentjes…een mens moet toch iets als het regent.

Uiteindelijk was er natuurlijk een winnaar, maar voor ons was deelnemen echt wel belangrijker dan winnen, het samen spelen en een pintje drinken op een ongedwongen manier en dat met mensen die je nauwelijks kent… Zo simpel kan het leven zijn.

Op maandag 6 juni hebben er zich 114 mensen van Achel en omstreken aangemeld om mee te dingen naar de titel van “Kampioen van Limburg krulbollen voor recreanten”. Over 4 spelletjes werd beslist wie de trofee mee naar huis mocht nemen. De inzet en het enthousiasme van de deelnemers was zo mogelijk nog groter dan de zondag. En hier werd ook voor elk spel geloot met wie je moest spelen dus spanning alom. Het aantal mensen dat langskwam om eens te kijken of voor een hapje en een drankje, overtrof onze stoutste verwachtingen. Dit “krulboltornooi voor recreanten” is goed op weg om een plezant blijvertje te worden in onze warme Achelse gemeenschap.

Ruim 5000 km verder in West-Afrika in Burkina-Faso, en meer bepaald in de dorpen van de Vallee du Kou, maken jongeren zich klaar voor een partijtje voetbal. Deze jongeren, waaronder vele kindsoldaten, zijn getraumatiseerd door de gevolgen van een langdurige burgeroorlog. Een oorlog waar, door alle partijen, niets of niemand ontzien wordt, waar een mensenleven van geen tel is. En zoals altijd worden kinderen en jongeren het zwaarst getroffen door deze oorlogsellende.

Ze moesten niet schuilen voor de regen tijdens hun partijtje voetbal, en hun inzet en enthousiasme was er niet minder dan van onze jongeren hier, maar toch moeten ze veel missen in hun groei naar volwassenheid. Met de volledige opbrengst van ons toernooi willen wij hen steunen via de verschillende projecten van ‘Sigidia’. 

‘Sigidia’ is de organisatie die door onze pastoor Innocent Ouedraogo wordt gepromoot, hij was dan ook zeer tevreden met onze check van €5000. Een bedrag dat ginder het 20-voudige waard is. Wij wensen de jongeren in ‘Vallee du Kou’ veel moed en energie om al die ellende te boven te komen. Alle bezoekers, helpers en vrijwilligers, leden missiecomité en leden krulbolvereniging Achel bedankt voor jullie inzet en medewerking bij het behalen van dit mooie resultaat. Hoe groot kan een kleine warme gemeenschap zijn?

Geschreven door Jos Corstjens