Europakoning en Europaprins worden weer verschoten

BUDEL – Een jaar later dan oorspronkelijk gepland staat het komende weekend in het Belgische Deinze volledig in het teken van het Europees Schutterstreffen. Het EST is een driejaarlijks evenement waarbij schuttersgilden uit verschillende Europese landen elkaar ontmoeten. Op initiatief van de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde Sint Sebastiaan ‘de Eendracht van Ooidonk’ vindt de twintigste editie in Deinze plaats. Het is elke keer een bijzonder evenement waarbij verbroedering op de eerste plaats komt. Daarnaast is dit treffen ook de kans voor koningen van al deze deelnemende gilden en schutterijen om Europakoning te worden. De jeugd mag schieten voor de titel Europaprins. Vanuit Cranendonck is dit weekend ook een delegatie van het Sint Jorisgilde Budel aanwezig. Koning Martin Horst en zijn zoon Jeugdkoning Jori Horst zullen zaterdag aan deze altijd weer spannende wedstrijd gaan deelnemen. Wie weet treedt een van hen wel in de voetsporen van Leo Niessen uit het Limburgse Niessen die de titel Europakoning bij het vorige Europeese Schutterstreffen in Leudal op zijn naam wist te zetten. Bij het vorige Europees Schutterstreffen wist Neeltje Horst een finaleplek te bemachtigen om de titel Europaprins. En bij een vorig koningschap was Martin ook al eens finalist.

Of het nu ook weer een finale wordt zal zaterdagmiddag bekend zijn. Op de zondag trekt er een kleurrijk lint van alle Europese Schuttersgilden door Deinze. Meer informatie is te vinden op www.estdeinze2021.eu en op www.sintjorisgildebudel.nl. Op de facebookpagina van het Sint Jorisgilde Budel zullen vast wel beelden verschijnen.

Foto: De delegatie nam maandag het programma voor het komende EST nog eens door bij De Vaandrig.