Expo Litho XXL in het Nederlands Steendrukmuseum

VALKENSWAARD – Het Nederlands Steendrukmuseum en Make Eindhoven organiseerden voor de tweede keer het experimentele project Litho XXL. Drie geselecteerde kunstenaars – Lotte van Lieshout, Fiona Lutjenhuis en Dieke Venema – gingen op innovatieve wijze aan de slag met lithografie op groot formaat. Van 13 augustus t/m 25 september 2022 worden de resultaten tentoongesteld in het Nederlands Steendrukmuseum. 

Kennis van lithografie stimuleren

Met het Litho XXL-traject willen het Nederlands Steendrukmuseum en Make Eindhoven de kennis van de techniek van lithografie als grafische druktechniek stimuleren en actualiseren, maar bovenal levend houden. Binnen het project wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden binnen de lithografie. Drie kunstenaars zijn hiervoor uitgenodigd om te experimenteren met grootformaatlithografie, onder begeleiding van meesterdrukker Gertjan Forrer en creatief adviseur Ingrid Simons. 

In 2019 werd de eerste editie van Litho XXL uitgevoerd met kunstenaars Ide André, Marjolein Landman en Annemarie Slobbe. In september 2021 is de tweede editie van het project gestart in samenwerking met kunstenaars Dieke Venema, Lotte van Lieshout en Fiona Lutjenhuis. Een externe kunstcommissie heeft hen geselecteerd uit ruim dertig aanmeldingen. 

Pop-up expo en Artist Talk in Valkenswaard

In de zomer van 2022 zijn de resultaten van het Litho XXL-project te zien in het Nederlands Steendrukmuseum, naast ander werk van kunstenaars Dieke Venema, Lotte van Lieshout en Fiona Lutjenhuis. Op zaterdag 27 augustus wordt een bijbehorende Artist Talk georganiseerd.

Over het Nederlands Steendrukmuseum

Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard is uniek: het is wereldwijd het enige museum over de steendrukkunst en lithografie. Sinds 2001 draagt het museum zorg voor het behoud van dit bijzondere erfgoed. De indrukwekkende collectie omvat werk van internationale kunstenaars als Alphonse Mucha, Pablo Picasso, Francis Bacon en Jan Sluyters.

Nederlands Steendrukmuseum: Oranje Nassaustraat 8c 5554 AG, Valkenswaard. 

Openingstijden: di t/m zo van 13.00 – 17.00 uur. 

Entree: t/m 12 jaar en Museumkaart: gratis; 13 t/m 17 jaar: € 5,-; vanaf 18 jaar: € 7,-. 

Tickets en meer informatie: www.steendrukmuseum.nl