20ste Editie Wereldfeest ONDERsteBOVEN 

PELT – Op zaterdag 3 en zondag 4 september worden de terreinen van Provinciaal Domein Dommelhof weer omgetoverd tot een multicultureel evenement voor jong en oud. Wereldfeest ONDERsteBOVEN is na 2 jaar weer volwaardig terug met een editie vol muziek, acts, activiteiten, dansworkshops,… Bovendien wordt dit jaar de 20ste verjaardag gevierd van het evenement. Tijd voor een feestje dus! En zoals altijd is de inkom helemaal gratis. 

Op zaterdagavond 3 september is er ter opening van het evenement een gezellige receptie. Deze keer werd er gekozen om de receptie te combineren met een foto-expositie die een beeld geeft van de afgelopen 20 jaar Wereldfeest ONDERsteBOVEN. De foto’s zijn te bewonderen in de foyer van provinciaal centrum Dommelhof. Iedereen is welkom vanaf 19.30 uur. Aansluitend is er een optreden in de theaterzaal van de wereldberoemde ster Ghalia Benali. De organisatie van Wereldfeest ONDERsteBOVEN: “We zijn erg trots om de wereldberoemde ster Ghalia Benali te mogen verwelkomen in Pelt. De Tunesisch-Belgische begon haar carrière in 1992 als zangeres, schrijfster, componiste, visueel artiest, schilder, ontwerpster en actrice. Door verschillende stijlen van muziek te mengen verbindt ze verschillende culturen. Ze werd geboren in Brussel en groeide op in zuidelijk Tunesië en beide invloeden zijn duidelijk aanwezig in haar oeuvre. Doorheen de jaren sleepte Ghalia Benali meerdere prestigieuze prijzen in de wacht en met meer dan 9 albums en talrijke samenwerkingsverbanden met andere artiesten op de teller kan ze gerust omschreven worden als een ambassadrice van het genre ‘wereldmuziek’.” Voor meer informatie over deze artieste, kijk op https://worddisk.com/wiki/Ghalia_Benali/

Op zondag 4 september om 13.30 uur bijt de Indische band DHOAD Gypsies of Rajasthan de spits af op het hoofdpodium. Deze groep werd in 2002 opgericht in Frankrijk door Rahis Bharti, zelf een afstammeling van muzikanten die 7 generaties lang de honneurs waargenomen hebben aan de koninklijke hoven van Rajasthan (de zogenaamde maharajas). Hij heeft door de jaren heen honderden dansers, muzikanten en andere artiesten uit die Indische provincie gesponsord en gepromoot.

De volgende hoofdact treedt aan om 15.15 uur: Adesa Gamashimo Parade. De groep Adesa is opgericht door leden van een zeer oude artiestenfamilie uit het zuiden van het West-Afrikaanse land Ghana. De drijfveer voor muziek en choreografie zijn de Ghanese mythes.

De Gamashimo Parade is geïnspireerd door de traditie van de Asafo krijgers. Ze lopen en dansen op stelten, halen acrobatische toeren uit en dragen daarbij maskers en traditionele kleurrijke kostuums. En dit begeleid door opzwepende ritmische muziek. Wie dit gezien heeft, vergeet hen nooit meer.

De laatste hoofdact is Maykel Lopez y su Nueva Dimension, een formatie met muzikanten uit Cuba en Nederland. Een optreden van deze band staat voor 80% Salsa Cubana & Salsa Tropical en 20% Merengue & Bachata. Feest gegarandeerd! Dit optreden vangt aan om 16.30 uur. 

Wie de afgelopen jaren het wereldfeest bezocht heeft mocht al kennis maken met DJ duo Stanley Livingston & Global Wax. Zij zorgen vanaf 18.00 uur voor heerlijke, groovy deuntjes waarbij niemand stil kan blijven staan. 

Er zijn dit jaar 4 grotere workshops die door grotere groepen tegelijkertijd gevolgd kunnen worden. Om 13.30 uur begint Zé samen zijn groep met een workshop djembé, sinds vele jaren een vaste waarde en nog steeds een topper voor jong en oud.

Om 14.45 uur en om 16.15 uur hoopt de organisatie vele kindergezichtjes te zien glunderen wanneer ze mee gaan doen met de workshop Afrikaanse dans. Om 15.30 uur mogen de heupen en de beentjes in beweging komen tijdens de workshop salsa dansen.

Ook nog om 16.15 uur start een workshop capoeira. Nadat de groep een demonstratie heeft gegeven krijgt iedereen die dit wil de kans om zelf deze Braziliaanse vechtdans te proberen.

Naar goede gewoonte is het wereldfeest niet alleen interessant voor hen die geëntertaind willen worden, integendeel. Voor een groot deel bestaat het programma uit interactieve bezigheden, dikwijls gericht op kinderen maar zeker niet uitsluitend. De volgende activiteiten vinden doorlopend plaats. Behalve het jaarlijks terugkerende tekenen en knutselen allerhande, pottenbakken, kalligrafie, kraaltjes vlechten, circus en het schilderen op doek zijn er ook nu weer de schmink- en grimestand, de erg gewilde hennatattoo, de energetische massage en het tenen lezen (die laatste twee in een rustig hoekje van het domein).     

Ook een vaste waarde sinds enkele jaren is Nagaveni met haar interactieve mandala. DJ Toto heeft zijn plekje ook al dubbel en dik verdiend met zijn mobiele discobar. Beiden doorlopend te zien. Volledig nieuwe acts op het wereldfeest zijn: Bhumika Pareck met een yogasessie om 14.30 uur én om 16.00 uur. Daar tussenin om 15.15 uur komt Tante Claus het jongere publiek vermaken met haar verteltheater. Voor het volledige programma en meer informatie: www.ondersteboven.net