Geen Europese titels voor Budels gilde 

BUDEL – Het afgelopen weekend was het een groot Europees feestje in het Belgische Deinze. Schutters uit alle uithoeken van Europa waren bij elkaar gekomen voor het Europees Schutterstreffen. Ook deze keer was het weer een bijzonder evenement waarbij verbroedering op de eerste plaats stond. Zeker door het gemis aan ontmoetingsmomenten in de voorbije jaren was het voor velen weer een weerzien na heel lange tijd. Zaterdag stond in het teken van het schieten. Koningen van al de deelnemende gilden en schutterijen gingen met elkaar in de strijd om de titel Europakoning. De jeugdkoningen en prinsen schoten voor de titel Europaprins. Ook de gildekoning van het Sint Jorisgilde Budel, Martin Horst en zijn zoon Jeugdkoning Jori Horst streden mee voor deze titels. Vanaf 12.00 uur werd er flink geschoten en beiden schoten zo’n twee uur mee in de voorrondes. Helaas was het winnende schot niet voor één van hen beiden, en ook de mogelijkheid om mee te gaan naar de finale lag voor beiden buiten bereik. Natuurlijk werd er wel gevolgd hoe het in de finale zou uitpakken. Uiteindelijk werd de uitslag bij de jeugd als eerste bekend. Europese prinses werd de Duitse Jannika Klos van het St. Hubertus Schützengilde Kerpen in de bisdomsvereniging Köln. En het werd een echte uitslag met girlpower, want wat later werd de nieuwe Europese Koningin bekend. Svenja Reher van het St. Wilhelmi Kinderhuis in Münster gaf haar medeschutters het nakijken. Een unieke uitslag binnen de Schutterswereld. Voor het eerst zowel bij de Jeugd als volwassenen een vrouwelijke winnaar. Als mees vrouwvriendelijke gilde van Kring Kempenland hebben we deze uitslag dan ook maar goed gevierd. Op de zondag trok het Budels gilde mee in de Optocht met ruim 350 ander gilden en Schutterijen. Bij de afsluiting van dit 20 Europese Schutterstreffen viel nog een belangrijke eer te beurt aan de kapitein van het Budelse gilde. Hij mocht de commando’s verzorgen bij de Massale Opmars die de Brabantse Schuttersgilden traditioneel verzorgen en aanbieden aan de nieuwe Europese Hoogheden. Ook de overige Budelse deelnemers waren duidelijk aanwezig.

Na de terugreis op de maandag wordt nu al uitgekeken naar 2024. Dan is het volgende Europees Schutterstreffen in het Oostenrijkse Mondsee van 30 augustus tot en met 1 september. Meer informatie www.sintjorisgildebudel.nl en op de facebookpagina van het Sint Jorisgilde Budel.