Metamorfose viaduct Maarheeze: ‘Achter iedere foto schuilt een verhaal’

MAARHEEZE – Het viaduct bij de Kerkstraat en de Stationsstraat in Maarheeze heeft deze zomer een complete metamorfose ondergaan: van een van de lelijkste bouwwerken in het dorp tot een heuse eyecatcher. Met het aanbrengen van grote historische foto’s op de geluidsschermen boven de tunnel werd deze week de laatste hand gelegd aan de pimpbeurt. 

Door Roy de Leijer – Foto’s Jos Meusen

Eerder deze zomer brachten de graffitikunstenaars Gart Smits en Jasper van Seggelen een enorme kleurrijke graffiti aan op de wanden van de uit 1971 daterende tunnel onder de autosnelweg A2. 

Deze week zijn de panelen van de geluidsschermen boven de tunnel voorzien van historische foto’s. Drie dagen lang waren Pim van Dooren en Patrick van Rennes van Just ABC uit Waalre in de weer met het ‘behangen’ van de panelen. Het is een primeur voor het bedrijf. Nooit eerder werd er een viaduct met folie beplakt. Van Dooren: “Normaal gesproken nemen we winkels, bedrijfspanden en auto’s onder handen. Het is echt een project van de gemeenschap. Het blijft natuurlijk folie plakken, maar ook dat maakt dit een bijzondere klus.” Hij verwacht dat foto’s zeker tien jaar meegaan.

Tientallen vellen folie werden er door het duo op de wanden aangebracht. Het was een uitdagende klus. Veel panelen lopen schuin en op sommige plekken zaten balken de folieplakkers flink in de weg. “Daardoor was het soms een heel gepuzzel”, zegt Brigitte de Bont, die het ontwerp maakte. De Bont is lid van de werkgroep Maarheeze Onderweg, die het initiatief nam voor de opfleurbeurt van het viaduct.

Die graffiti aan de snelwegzijde mocht van Rijkswaterstaat niet worden verwijderd. De Bont: “We hebben een aantal soorten folie getest, zodat de graffiti op de geluidsschermen niet meer te zien is vanaf de Kerkstraat en Stationsstraat. Daarnaast mochten de foto’s vanaf de A2 niet zichtbaar zijn, want anders zouden de automobilisten kunnen worden afgeleid.”

De dertig verschillende panelen zijn voorzien van een twintigtal historische foto’s en prenten van onder meer het oude boerenleven, een processie, de baileybrug, de oude Mariaschool, frisdrankenfabriek Winters en Philips in Maarheeze. Zeker voor de wat oudere dorpsbewoners zijn de taferelen heel herkenbaar.

De Bont: “De foto’s komen uit het archief van Jac. Biemans. Samen met hem hebben we gekeken naar de meest relevante afbeeldingen. Achter iedere foto schuilt een verhaal.”

Het project is nog niet helemaal afgerond. “Er worden nog grondspots aangebracht in de tunnel om kunstwerken beter uit te lichten”, vertelt werkgroeplid Valkenburg. Bij het viaduct worden verder nog bordjes met QR-codes geplaatst. De codes linken naar achtergrondinformatie over de kunstwerken op de tunnelwanden en de foto’s op de geluidsschermen. Valkenburg: “De informatie op de website kan door iedereen worden aangevuld, zodat er een soort Wikipedia-pagina over Maarheeze ontstaat.”

Waar de voorheen grauwe en grijze betonmassa aan de Kerkstraat en Stationsstraat veel dorpsbewoners jarenlang een doorn in het oog was, trekt ze nu veel bekijks. De Bont en Valkenburg zijn dan ook heel tevreden over het eindresultaat. Valkenburg: “Er is echt sprake van een wow-effect.” De Bont vult aan: “Het oude centrum en de rest van het dorp zijn nu meer met elkaar verbonden. Eerst leek het wel of het dorp ophield bij het viaduct. We hebben verder al heel wat leuke reacties gekregen van mensen die hun vader, moeder of een ander familielid op de foto’s hebben herkend.”

“Het is grandioos geworden”, zegt voorbijgangster Annie Maas uit Maarheeze, “mijn moeder staat op een van de foto’s en volgens mij herken ik mezelf tussen de kinderen bij de foto van de Mariaschool.”

Het gepimpte viaduct wordt op zondag 11 september om 14.30 uur op feestelijke wijze geopend. Die dag is er onder meer een expositie van historische foto’s. Ook wordt de website met achtergrondinformatie dat weekend gelanceerd.