Natuurpunt Pelt viert 25 jaar bezoekerscentrum De Wulp

PELT – Vorige zondag was het erg druk bij ‘De Wulp’, het bezoekerscentrum van Natuurpunt Pelt. De vereniging vierde immers haar 25 jarig bestaan. Voor de meeste Peltenaren is de Wulp een begrip. Vrijwel iedereen heeft er al eens kennis gemaakt met het natuurgebied Hageven door middel van een wandeling en daarna een afsluiting met een drankje in het gebouw van het Natuurpunt.

Door Ben Ieven 

Het natuurgebied is al 60 jaar erkend als natuurreservaat. Toch was dit alles jaren geleden niet zo vanzelfsprekend. We spraken met de voorzitter van de vereniging Willy Pardon die alles vanaf het prille begin heeft meegemaakt en samen met een groep vrijwilligers heeft uitgebouwd: “Het is eigenlijk heel eenvoudig begonnen. In het Hageven werden reeds informatiewandelingen voor scholen georganiseerd. Op een bepaald moment kwamen er twee klassen van een meisjesschool uit Bree op bezoek maar die dag regende het erg hard. De meisjes zagen het niet zo zitten om in die stromende regen een wandeling met uitleg door het natuurgebied te gaan maken. Ook om eerst even naar het toilet te gaan was niet mogelijk, er was niets anders dan…struiken en bomen. Dit kon zo niet verder. Daarna heb ik contact gezocht met een collega uit Ham die ik kende en reeds een bezoekerscentrum in hun natuurgebied had gerealiseerd. Dat was hetgeen wij ook nodig hadden. In een gesprek met Frank Smeets, toen ook al burgemeester, is afgesproken om eens in Ham te gaan kijken. Als gevolg daarvan heeft Frank toegezegd vanuit de gemeente Neerpelt 1 miljoen frank ter beschikking te stellen zodat we een begin konden maken. Diverse bedrijven uit de omgeving en de rotaryclubs van Neerpelt en Overpelt hebben op ons verzoek allen ruimschoots bijgedragen en zo kwamen we tot een behoorlijke som geld om een start te maken van onze plannen. Maar het was nog niet voldoende. We zijn gaan aankloppen bij Frieda Brepoels, toenmalig gedeputeerde voor natuur en milieu van de provincie Limburg. Zij wist ons wel te vertellen dat de provincie geen geld ter beschikking had voor dit soort projecten maar heeft ons verwezen naar een ‘interreg- project’ van Europa omdat wij hiermede voldeden aan de voorwaarden om grensoverschrijdend te gaan samenwerken. Na hier de nodige aanvragen te hebben gedaan zijn we uiteindelijk aan een behoorlijk groot budget geraakt om het Natuurpunt te realiseren. Samen met het Belgische gebied Hageven vormen de Plateaux één groot stuk natuur. Water speelt een belangrijke rol in dit gebied. Heel bijzonder zijn de vloeiweiden. In 1995 is het project goedgekeurd en zijn we in 1996 gestart met de bouw. In 1997 uiteindelijk was de officiële opening. Natuurpunt de Wulp is nu een begrip geworden maar dat was het niet altijd. Daar is aan gewerkt door onze vereniging met meer dan 400 leden. Zonder deze vrijwilligers was dit allemaal niet mogelijk geweest. Zij zijn uiteindelijk de belangrijkste krachten achter dit project. Op geen enkel moment is een medewerker betaald om te werken in ons bezoekerscentrum.  Het is juist dankzij deze mensen die onbetaald al dat werk hebben gedaan dat alles is kunnen uitgroeien tot wat het nu is”. 

Door de corona van de laatste paar jaren is de belangstelling voor het natuurgebied ook nog meer gegroeid. Vorig jaar waren er maar liefst 90.000 bezoekers. De 25e verjaardag werd gevierd met diverse stands op het terrein met onder andere streekbieren. 

Ook het bier ‘de Gageleer’ is een bijzonder biertje, al is het geen streekbier, dat hier altijd te verkrijgen is en omwille van zijn bijzondere ingrediënten en brouwprocessen iets bijzonders te bieden heeft.  In plaats van hop wordt bij het brouwproces gebruik gemaakt van de plant ‘de Gagel’ die al sinds honderden jaren bekend staat om extra smaak te geven aan dit Belgische bier. De Gagel groeit ook in de natte heidegrond van het Hageven. Voor het officiële gedeelte werd er een presentatie gegeven van de onthulling van het nieuwe kunstwerk bij de ingang, bewerkt door Manuel Wallraf. De plaatsing bij de Wulp en de bewerking van dit kunstwerk is tot stand gekomen dankzij de helpende handen van plaatselijke firma’s (Konings Beton, Bouwmaterialen Kwanten, Tuinservice Tilburgs, Metaalwerken CSM en Bram en de zoon van Manuel Wallraf ) die belangeloos meewerkten aan dit project. 

Doorlopend was in het natuurpunt een tentoonstelling en een film van de Dommel en het Hageven te zien. Er was kinderanimatie en er waren workshops. Zeker vermeldenswaard is dat de Wulp eigenlijk een typische vogel is uit deze streek.

Foto Willy Pardon bij het kunstwerk