Van Hasselt naar Dorplein: een vliegwedstrijd 

Ik ging naar Mares om de Mijl te zien. Het fameuze wielercriterium in Maarheeze. Niet dit jaar ging ik maar 40 jaar geleden in 1982. Ik was wielerfan zoals velen met mij. Vooral de Tour de France volgde ik op de voet. In de Pyreneeën heb ik Mensjov zien winnen op Beret. Rasmussen stralend zien klimmen op de Tourmalet. Boogerd sleurwerk zien doen voor zijn kopman. Ik wilde de Nederlandse vedetten van toen in levende lijve meemaken. Dus op de fiets naar wat toen nog “de Ronde van Maarheeze” heette. Wat een spektakel, net de echte Tour. Peter Winnen, Joop Zoetemelk, Johan van de Velde. Ze waren er. 

Wil je reclame maken voor een bedrijf organiseer dan een wedstrijd. De eerste wielerronde van Maarheeze in 1956 heette niet voor niets “de Grote Seven-Up Ronde”. Bijna een halve  eeuw eerder, in 1911, gebeurde zoiets in Dorplein. Er was in 1892 een zinkfabriek gevestigd. De twee grondleggers Emile en Lucien Dor wilden hun bedrijf onder de aandacht van het grote publiek brengen. Ze kozen voor een vliegwedstrijd. In Hasselt was al een vliegveld, Kievit. Vandaar zouden een aantal vliegtuigen naar Dorplein vliegen. De eerste die aankwam zou tweeduizend Belgische francs winnen. Zondag 16 juli was de grote dag. Bij de Peel werd een stuk heide van 150 bij 300 meter omgetoverd tot landingsbaan. Voor 1 franc kon het publiek een zitplaats kopen op de zitbanken. Staanplaatsen op het naastgelegen voetbalveld waren gratis. Er kwamen die dag duizenden mensen naar Dorplein. Om half zes moesten de vliegtuigen aankomen. De organisatie kreeg een telegram dat om zes uur 4 piloten zouden opstijgen. Het vertrek kost veel moeite. De 50 pk motor moet gestart. Elk vliegtuig moet door een groep helpers worden aangeduwd. Intussen zitten Jules de Laminne en Georges Nélis met kloppend hart in hun stoeltje. Stijgt hij op of niet. Het waait hard, de dubbeldekker van houten latjes en linnen doek schudt heen en weer. Dan maakt hij snelheid over de hobbelige baan en is airborne. Een klein eindje boven de grond vliegen ze richting Dorplein. Op de landingsbaan in Dorplein is een vuurbaken aangestoken. Zwarte rook stijgt op zodat de vliegers uit Hasselt weten waar ze moeten landen. Chevalier de Laminne heeft vliegles gehad van de Franse luchtvaartpionier Henri Farman. Daar is ook zijn vliegtuig naar genoemd. Om zeven uur komt Dorplein in zicht. Onder een daverend applaus van het duizendkoppige publiek landen ze op de geïmproviseerde landingsbaan. Er komt nog een telegram binnen. De andere piloten zijn vanwege het onweer omgekeerd. Jules de Laminne heeft de prijs van 2000 francs gewonnen. Ze hebben de afstand van 27 kilometer afgelegd in ruim 28 minuten. 

Beste lezers, kom ook naar Dorplein. Niet met duizenden tegelijk. Dat hoeft niet. Maar kom eens kijken hoe prachtig het hier is. In het oude dorp tref je een Waalse sfeer als in de Borinage in Waals België. Een groot aantal rijksmonumenten staan te pronken in het groen. Kom zondag 28 augustus naar Gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1. Om 2 uur staan de deskundige  cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding o.l.v. een cicerone? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers,Tel: 0031495492598 / 0031622961675, mail: wim.cremers48@gmail.com

Thierry d’ Ensebroeck 

Foto cicerones – Foto Jack Roosen