ACHEL – Tijdens het kunstenfestival Musica Sacra, op 17 en 18 september in Maastricht, staat Anouk Neyens uit Achel op de planken voor het grote publiek, samen met Anne Willem. Zij brengen een theatervoorstelling onder de naam van hun collectief: ‘Sine Solem’. Merel Thijs is verantwoordelijk voor het decor en de teksten die de instrumentale muziek afwisselen. Achter de totstandkoming van de voorstelling, die 45 minuten duurt, zit een boeiende wereld van de toonkunstenaars. HAC Weekblad duikt in de voorgeschiedenis.
Tekst Evert Meijs, beeld Carine van Gerven, Kristof Lombaert en Evert Meijs
De koffie en een lekker chocolaatje staan klaar op tafel. Anouk schuift aan en verontschuldigt Anne, die er niet bij kan zijn. Natuurlijk wordt eerst gekeken naar het prille begin van de nu al imposante muzikale loopbaan van de Achelse. Anouk: “Op mijn negende startte ik met notenleer, net als alle drie mijn zussen, aan de Kunstacademie Noord-Limburg in Pelt. Een vast traject van acht jaar. Er kwam een voorstelling van allerlei instrumenten en ik kreeg uit verschillende instrumenten geluid zoals de piano, een bugel en een fluit, behalve uit de saxofoon. Dat was voor mij reden om verder te gaan met juist dit instrument. Ik ben ijverig gaan studeren en ben blijven volhouden.” De leerkracht van Anouk bespeurt talenten en laat haar inschrijven voor saxofoonwedstrijden, zoals in Dinant. “Ik was toen elf jaar en veroverde de vierde plaats.” aldus een trotse Anouk, die meestal wordt begeleid op de piano. Vanuit de Vlaamse amateurmuziekorganisatie Vlamo, maar ook vanuit Nederland, geeft de saxofoniste concerten bij het toonaangevende Prinses-Christinaconcours in Maastricht, op het Grachtenfestival in Amsterdam en geeft ze een soloconcert voor de Raad van State in ’s-Gravenhage. “Ik vind de muziek een fijne manier om me te uiten en voel dat het goed gaat.” Geen wonder dat Anouk op haar achttiende kiest voor het Kask&Conservatorium in Gent.
Enthousiast maar bescheiden legt ze uit na vijf jaar deze masterstudie af te ronden met een stage in de Duitse stad Lübeck. Hierna heeft ze het gevoel nog verder te willen en de coronatijd geeft haar de mogelijkheid na te denken over de moeilijke vraag Wat nu? Als interimdocent geeft ze saxofoonles in zowel Kortrijk als Gent, en of het nog niet genoeg is gaat ze over ’n maand naar Basel (Zwitserland) voor ’n tweejarige masteropleiding. Ook Anne Willem uit Bocholt studeert in Lübeck en de beide dames komen elkaar in die stad op het spoor. “Zij bespeelt de kotamo (een snaarinstrument) en de hobo en we zijn onze muzikale passies gaan bundelen.” aldus Anouk. Omdat Anne eerder deelnam aan het festival in Maastricht, wordt contact gezocht met oude bekende Fons de Jong, de festival-programmeur en de beide dames krijgen op 17 en 18 september aanstaande een plaats op de agenda van het kunstenfestival!
Een complete theatervoorstelling ontstaat
Anouk en Anne leggen contact met Merel Thijs uit Pelt, kunstenaar en filosofe. “Het thema van het festival is ‘Exodus’ en we gingen aan het brainstormen en vroegen Merel om onze muziekpresentatie aan te vullen zodat er ook iets is om naar te kijken. Zo is een decor ontstaan dat bij onze voorstelling past, maar heeft zij ook teksten gemaakt die we uitspreken. Het zijn geen conversaties, maar het is echt poëzie.” Daarnaast wordt ook nog gewerkt met belichting, zodat terecht sprake is van een theatervoorstelling, die luistert naar de naam ‘Ontrafelde Verbinding’. Op de website staat over het instrumentale aspect te lezen: we zoeken de grenzen van de klassieke muziekwereld op. Deze unieke klankcombinatie is de basis voor de ontwikkeling van onze eigen muzikale concepten. Improvisatie speelt daarbij een belangrijke rol, zo overbruggen we de uiteenlopende stijlperiode van onze instrumenten.
Als beginnend kunstenaars is het voor de beide dames niet gemakkelijk om hun kunstzinnige carrière verder uit te bouwen. Kijkend naar de voorstellingen die komen gaan, brengt dat veel kosten met zich mee. Er worden professionele foto’s gemaakt, specialisten geven adviezen, een decor wordt gebouwd, er zijn reiskosten, muziek en bewegingen moeten worden ingestudeerd en scripts moeten worden bewerkt. Om die reden hebben de dames een crowdfunding opgestart om deze unieke voorstelling van klank, beeld en woord te kunnen realiseren. Ondanks de hoge kosten is ook een website ontwikkeld, waarop alle informatie te vinden is over de drie vrouwen en hun crowdfunding. Sine Solem, waartoe ook Kristof, de man achter de schermen, behoort. Anouk roept iedereen op om een financiële duit in het zakje te doen. “We stellen daar graag iets tegenover”, vertelt Anouk. ”Ofwel, we nodigen je uit op een volgend concert, waarbij jij achter de schermen mag meekijken! Ofwel, onze beeldende kunstenares zal speciaal voor jou een originele inkttekening toesturen. Dat is in beide gevallen de moeite!”
Op de vraag wat Anouk zelf verwacht van de voorstellingen, zegt ze: “We gaan iets brengen van pure schoonheid om iedereen van te laten genieten. Het heeft mij doen bloeien en ik ben dankbaar dat we zoiets moois hebben kunnen maken. Ik hoop dat het gezien wordt en dat het iets doet. Niemand mag het missen.” Voor donaties, zie:
https://www.voordekunst.nl/projecten/14323-muziektheater-ontrafelde-verbinding De crowdfundingcampagne Muziektheater “Ontrafelde Verbinding” zie je ook via voordekunst.nl. Doneer nu en maak dit project van Anouk en Anne mogelijk!