Excursie Sarsven en De Banen

NEDERWEERT-EIND – Op zondag 28 augustus organiseert Het Limburgs Landschap een publieksexcursie door de natuurgebieden Sarsven, De Banen en de Kwegt. Aaneengeschakelde vencomplexen die van grote waarde zijn voor planten, libellen en water- en moerasvogels. Niet voor niets heeft het de status van Natura 2000 waaronder de meest bijzondere natuurgebieden van heel Europa worden gerekend.

Topnatuur

Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken hier deel van uit en zijn in beheer bij Het Limburgs Landschap. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen herbergen veel en bijzondere natuurwaarden. Op diverse plaatsen staan uitkijkplatforms en kijkhutten waardoor het gebied goed te overzien is. Reigers, zowel de grote zilverreiger als de blauwe reiger, zullen tijdens de gratis wandeltocht zeker gezien gaan worden. 

Steentijd

De omgeving van Sarsven en de Banen heeft echter nog meer bijzonderheden. Het is een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen van bewoning uit de Oude Steentijd. Tijdens onderzoek zijn voorwerpen aangetroffen van rondtrekkende jager-verzamelaars van zo’n 13.000 jaar geleden.

Publieksexcursie

De excursie start op zondagochtend 28 augustus om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats van Dagcamping de Houtsberg, Banendijk 2a in Nederweert-Eind. De excursie zal circa 2,5 uur duren. Aanmelden voor deze excursie is verplicht [vol=vol] via www.limburgs-landschap.nl/kalender. Stevige wandelschoenen en een verrekijker worden aanbevolen.