“Mijn eerste koersfiets kreeg ik bij mijn plechtige communie” 

ACHEL – Kamiel Bonneu uit Achel debuteert dit jaar bij de profwielrenners bij wielerploeg Sport Vlaanderen – Baloise. Een droom die werkelijkheid wordt voor de 23 jarige Achelaar. “Het is een woelig traject geweest, maar ik ben trots dat ik dit jaar mijn eerste zege als profwielrenner heb kunnen behalen.” HAC Weekblad sprak met Kamiel over hoe zijn carrière begon, zijn ambities en zijn hoogte- en dieptepunten. 

Kamiel Bonneu werd in 1999 geboren in Achel. Hij is de zoon van Inge en Mark Bonneu, bekend van restaurant FoodEmotions in Hamont en restaurant en hotel Koeckhofs, dat recent werd overgegeven aan nieuwe eigenaars. Kamiel kreeg de smaak van het fietsen te pakken na zijn plechtige communie. “Ik kreeg toen mijn eerste koersfiets. Met vrienden ging ik dan wel eens fietsen, gewoon voor het plezier. Dit ging vrij goed en toen ik 15 jaar was leek het me leuk om toch eens een echte koers te rijden. Ik sloot me aan bij Wielerclub Sport & Moedig in Genk, dat was toen de dichtstbijzijnde club.” Kamiel was student aan het Sint Hubertus College in Neerpelt. “Het bestuur van Sport & Moedig had me al in het vizier omdat ik tweemaal op rij de Scholenkoers had gewonnen. Ik heb daar, voornamelijk in mijn tweede jaar, mooie winsten kunnen boeken.” De droom om profwielrenner te worden bleef bestaan en ook de goesting om deel te nemen aan grotere koersen bleef groeien. “Zo ben ik terecht gekomen bij een wielerclub in Tongeren, waar ik twee jaar lang voor heb gefietst. Zij namen deel aan grote koersen en daar heb ik toch flink wat wedstrijden kunnen winnen.” Kamiel stroomde door naar de Beloften. “Ik sloot me aan bij Home Solutions, nu beter bekend als Team Elevate dat vanaf 2023 onderdeel zal worden van het Quickstep-Alpha Vinyl team. Dit waren moeilijke jaren… Het eerste jaar herinner ik me veel valpartijen en in het tweede jaar was Kamiel, samen met een 20 tal andere coureurs, betrokken bij een ernstig verkeersongeval tijdens de Mémorial Alfred Gadenne 2019. Zij werden tijdens de wedstrijd de verkeerde kant opgestuurd door een seingever met een zwaar ongeval tot gevolg. Medecoureur Stef Loos overleefde het ongeval niet. Dit liet een diepe indruk na. Ik heb toen lang getwijfeld om door te gaan.” 

Kamiel wist de knop om te draaien en besloot om zijn carrière verder uit te bouwen. Hij sloot zich aan bij GM Cycling, wat nu Basso Team Flanders is. “Nu trokken we vaker naar het buitenland en kon ik regelmatig aan klimkoersen deelnemen. Klimmen is altijd al mijn ding geweest en hier heb ik me dan ook verder in gespecialiseerd.” Maar ook de wereld van het wielrennen kreeg te maken met de pandemie. “Alles werd op een laag pitje gezet. Ik reed het eerste jaar slechts 8 koersen terwijl ik er in ‘normale’ tijden wel 60 per jaar deed. Pas eind mei, in mijn tweede jaar, kon er weer volwaardig gekoerst worden. Toen sloeg de angst wel even toe: zijn er nog wel voldoende kansen om door te stoten naar de profs? Maar na mijn deelname aan de Volta Castelló in Spanje, waar ik tweede ben geworden en een bergtrui in de wacht wist te slepen, werd ik gecontacteerd door Sport Vlaanderen. Zij lieten weten dat ze me nauw in het oog gingen houden om zo eventueel een transfer naar de profs te realiseren.” Maar jammer genoeg liep het niet van een leien dakje want nadat Kamiel nog een goede koers had gereden in Italië kwam hij tijdens de Ronde van de Aostavallei zwaar ten val met een enkelbreuk als gevolg. 

“Een operatie, gips, revalideren,… en daarna meteen terug de fiets op. Ik heb alles op alles gezet om toch nog enkele koersen te rijden,” vertelt Kamiel. “Amper 9 weken na de breuk werd ik 7de tijdens Luik-Bastenaken-Luik en 2 dagen later mocht ik mijn contract gaan tekenen bij Sport Vlaanderen-Baloise.” Sinds begin 2022 is Kamiel dus volwaardig profwielrenner bij dit team en niet zonder resultaten. Zo behaalde hij begin augustus zijn allereerste profzege in de Ronde van Tsjechië. Deze rit met maar liefst 2.730 hoogtemeters bevat ook 4 pittige beklimmingen, maar dat is natuurlijk waar Kamiel al die tijd voor heeft getraind. “Beklimmingen gingen me altijd al goed af en als ik zou moeten kiezen tussen de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik zou ik zeker voor die tweede kiezen vanwege het klimwerk. Dit gezegd hebbende: de sfeer die je ervaart bij een Vlaamse koers zoals de Ronde van Vlaanderen is niet te evenaren. Puur op basis van de ambiance zou ik dan die kiezen,” lacht Kamiel. Momenteel is Kamiel thuis, aan het genieten van een weekje rust. “En dan gaan we ons voorbereiden op o.a. de Druivenkoers in Overijse en de Ronde van Groot Brittannië. Eind september betekent ook het einde van het seizoen, maar uiteraard blijven de trainingen en stages doorlopen zodat we volgend seizoen kunnen knallen!” 

Als we Kamiel vragen naar zijn mooiste ervaring tot nu toe, wordt zonder aarzelen zijn profzege in Tsjechië genoemd. “Ondanks de vele tegenslagen heb ik met die zege toch bewezen dat ik prof-waardig ben. In alle bescheidenheid ben ik van mening dat ik ver boven verwachtingen gefietst heb, en heel wat mensen in mijn entourage bevestigen dit ook. Ik hoop dan ook nog veel mooie titels te behalen en mijn plaats bij de profs nog meer trots aan te doen.”