Rondje natuur en tuin met Gert-Jan 

De zomer zette in augustus door met temperaturen ver boven de 30 graden. Een heuse hittegolf was het resultaat. De zwembaden, campings, campingwinkels en ijssalons maakten hoogtijdagen mee. Niet zo best voor tuin en natuur. De waterstanden zijn flink gedaald, in vele haventjes liggen de bootjes op de bodem van het water. Visverenigingen proberen vissen te redden, door ze te vangen en naar dieper water te verplaatsen. Bomen en struiken laten hun bladeren vervroegd vallen, ze proberen hiermee uitdroging te voorkomen. Ze zijn vervroegd in de “herfststand”. Bomen raken gestrest met alle gevolgen van dien. Zeker door de droge zomers van de laatste jaren, vorig jaar uitgezonderd, hebben veel bomen het moeilijk. Gelukkig voor vogels zijn er op dit moment bessen zoals rozenbottels en lijsterbessen en vruchten als bramen. Ze zijn een welkome aanvulling op het menu. De meeste vogels zijn weer uit de rui, er wordt weer gezongen, zij het nog voorzichtig. Roodborst, groenling en koolmees laten zich weer horen. Nog even en dan zijn de zwaluwen vertrokken, de “gieren” zijn al een tijdje geleden vertrokken, boeren – huiszwaluwen verzamelen zich in grote groepen, alvorens zij aan de grote reis beginnen. De dagen worden duidelijk korter en nachten worden vochtiger. De ochtenddauw wordt door de natuur zeer gewaardeerd. Ondanks het droge weer, hebben onze Hosta’s het weer flink te verduren gehad van de slakken, alleen de stelen van de bladeren zijn nog te zien. Terwijl de tuin langzaam in verval raakt, zijn er diverse planten die nu pas in bloei komen. De Liriope is zo’n plant, Liriope muscari, een groenblijvende bodembedekker die 30 cm hoog wordt en bloeit met blauw/paarse bloemen. Tussen de groene, grasachtige bladeren verschijnen de bloeiaren. De plant is familie van de lelieachtigen, wat te zijn is aan de vorm van de bladeren. Ze hebben smalle, lintvormige bladeren met parallelle nerven. Zet de plant op een goede waterdoorlatende plek in de halfschaduw. Eenjarigen in potten of bakken hebben een grote behoefte aan water. Regelmatig gieten, bemesten en niet te vergeten oude bloemen te verwijderen zorgt voor een blijvende bloemenpracht. Verticaal tuinieren is in. Kale muren en schuttingen worden bekleed met klimmende planten. De trompetklimmer is zo eentje, een echte blikvanger. Aan het einde van de zomer zitten de lange ranken vol met kleurige bloemen, geel, oranje en roze. Ze geven een exotisch tintje aan de tuin. Campsis radicans is een snelle groeier uit de warme delen van Noord-Amerika. Let wel de plant is giftig voor honden, vooral de vruchten. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat de temperatuur van het water van uw vijver flink stijgt. Het waterpeil zakt snel en zal regelmatig aangevuld moeten worden. In vijvers met veel vissen kan zuurstoftekort optreden. Een waterval geeft zuurstof aan het water, ook een luchtpomp helpt. Op letten met voeren, zeker niet te veel, er bestaat kans op vorming van blauwalg met deze hoge temperaturen. Blauwalg is giftig voor mens en dier. Probleem is toch vaak een teveel aan vissen en voedingstoffen in het water. Op dit moment bloeit het pijlkruid (Sagittaria sagittifolia) in de vijver met witte bloemen. Het pijlkruid is familie van de waterweegbreefamilie en wordt ongeveer 50 cm hoog. De plant is overblijvend en overwintert als knol in de modderige bodem. De naam pijlkruid verwijst naar de vorm van het blad en de stengel. De Latijnse naam Sagittaria zien we ook terug in het sterrenbeeld Sagittarius, ook wel boogschutter genoemd. Met de herfst in aantocht is het raadzaam om nu al te beginnen met zoveel mogelijk afgevallen blad uit uw vijver te verwijderen. Waterlelies bijvoorbeeld hebben vele gele bladeren, knip ze op tijd weg voordat ze beginnen te rotten. Opletten met de aankoop van nieuwe vissen, zit er eentje tussen met witte stippen, vlekken of kapotte vinnen, lekker laten zwemmen, de kans is groot dat u zieke vissen in uw vijver introduceert. Het warme weer heeft zijn invloed op de groei van planten, de groei gaat eruit. Weet echter niet of het onkruid in de groentetuin hiervoor gevoelig is. De planten moeten goed water krijgen en de groentekas moet goed gelucht worden. Tomaten, paprika’s en pepers houden van warmte, maar ook zij hebben hun grenzen. De bladeren zullen snel slaphangen bij een teveel aan warmte in de kas. In de zomerprei zijn de bloemstelen zichtbaar, ze schieten snel door met dit weer. Helaas is de kern van de preisteel vaak hard en kan deze niet meer gebruikt worden, op de composthoop ermee dus. De vakanties zijn bijna ten einde, de zomer gaat langzaam over in de herfst. Een beetje nazomeren, maar hopelijk geen 30 graden meer. Geniet ervan en tot ziens. Groetjes Gert-Jan. Mocht u vragen of opmerkingen hebben n.a.v. dit artikel, stuur dan uw mail naar info@hacweekblad.eu