Uitvaartspeech

Deze maand neem ik je in het kort mee in het schrijven van een uitvaartspeech. Ik kan in deze 300 woorden natuurlijk niet alles hierover omschrijven, maar ik ga een poging doen om 

je een beetje op de goede weg te helpen. Eerst even iets over de opbouw van je uitvaartspeech. Een goede toespraak bestaat namelijk uit 3 delen: een begin – een midden – een einde Dat lijkt een open deur. Maar… als je niet stilstaat bij het begin en de afsluiting, valt ook het midden in het water. En als je schrijft, ga dan eerst aan de slag met het middendeel.

1. Begin
Het begin is de inleiding, waarin je de aanwezigen meeneemt door bijvoorbeeld jezelf voor te stellen en aan te kondigen wat je gaat vertellen. Je zet de mensen die naar je luisteren in de ‘luisterstand’.

2. Midden
In het middendeel vertel je verhalen of anekdotes waarin de overledene naar voren komt zoals jij en anderen de overledene hebben gekend. Hiervoor ben je bij elkaar gekomen, het delen van herinneringen.

3. Einde
Het einde is de afronding, waarin je de belangrijkste ‘boodschap’ nog een keer herhaalt. Dat is omdat een afgerond verhaal beter blijft hangen. En het is een soepele overgang naar het volgende uitvaartonderdeel.

Probeer tijdens het schrijven niet te veel in de ‘ik’ vorm te schrijven, de bedoeling is natuurlijk goed maar voor de toehoorders kan het al snel het gevoel geven dat het vooral om jou draait, en dat is natuurlijk niet het geval. 

En tot slot een gouden tip: Maak het niet te lang! Je geeft echt een betere indruk als het kort en bondig is in plaats van een heel lang verhaal. Bij een lang verhaal verliezen de toehoorders ook nog eens hun aandacht en valt een groot deel van jouw verhaal in het niet. Meer tips bij het schrijven van een speech? Ik help je graag! 

Voor dit artikel is gebruikgemaakt van informatie op ritueelbegeleider.nl