Corso & Cultuur Festival in Valkenswaard Presenteert:  previews, optredens en corsoparade

VALKENSWAARD – In het tweede weekend van september is het zover! De eerste editie van Corso & Cultuur Festival. Het resultaat van een mooie samenwerking tussen Theater De Hofnar, Bloemencorso Valkenswaard en ‘Mooi op de Statie’. Dit jaar hebben we dan ook uitgepakt en staat er een spetterend, gratis festivalprogramma klaar van vrijdag 9 t/m zondag 11 september in Valkenswaard.

Een heel weekend lang kun je genieten van diverse previews en optredens van (lokale) artiesten, kleurrijke dahlia-objecten en natuurlijk dé corsoparade. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september worden er, ter voorbereiding op de parade, 2,5 miljoen dahlia’s één voor één met een naald in karton op de wagens geprikt. Ben je in de buurt, dan is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij een van de tenten.

Festivalprogramma

Op vrijdagavond 9 september vinden er in Theater De Hofnar diverse previews plaats. Loop deze dag gezellig binnen en kom meelachen bij de previews van Martijn Kardol, Fuad Hassen, Nabil, Marlon Kicken en Pieter Verelst. In het Rabobank Theatercafé staat er een muzikaal programma klaar met Betty’s Backyard. Bewonder op zaterdag 10 september vanaf 12.00 uur de kleurrijke dahlia-objecten verspreid door het centrum van Valkenswaard, maak een ritje in een kermisattractie en geniet van vele optredens, zoals ‘Goud van oud nummers’ in het dialect bij de voorstelling ‘Áánder Jèske’ met o.a. Jacques van Gerven. Op de Markt zijn meerdere dansoptredens te zien van o.a. Dansschool Backstage en Centrum voor Muziek en Dans. In de theaterzaal staat er een lokaal programma klaar met o.a. Schoolband Were Di, Camus, DATtheater en Koninklijke Harmonie UNA. Zaterdagavond staat in het teken van jazz. Yes Jazz bestaat namelijk 20 jaar en dat moet gevierd worden! Met optredens van South East Bigband, De Helaasheid, Sven Hammond, Clemens van de Ven en ‘Dulfer! Total Response’. Het wordt gegarandeerd een swingende avond bij de Statie.

Op zondag 11 september staan om 12.00 uur alle wagens al verspreid over het parcours (‘Belgische opstelling’). Het publiek heeft daardoor direct iets te zien. Vanaf 14.30 uur start de corsoparade met als thema ‘Wereldse Feesten’. Je maakt kennis met de achtergrond van de meest prachtige, bekende en onbekende feesten in de wereld. De 13 kleurrijke corsowagens beelden deze festivals uit, aangevuld met 8 prachtige jeugdwagens die Nederlandse feesten en festivals uitbeelden. Na 1 ronde gaat het spektakel op en om de wagens nog tot half 5 door. Om 19.00 uur vindt op de Statie de prijsuitreiking plaats. Voor (vanaf 12.00 uur) en na de parade kun je genieten van een muzikaal programma op de Statie en de Markt, met o.a. Betty Blue, de Spikes en Fiesta Orkesta.

Straatacts

De rondlopende (theater)acts zorgen op de zaterdag en zondag voor dat heerlijke festivalgevoel. Wat kun je tegenkomen? Blue Birds op stelten van Close Acts, muzikale serenades van De Italianen, Boliviaanse dans van Bolivia Minka, muzikaal spektakel van Showharmonie OBK Rhenen en nog veel meer.

Familievermaak

In het Frans van Bestpark is er volop vermaak voor het hele gezin. Bestorm de stormbaan, prik zelf bloemen, maak muziek op de Grand Piano van Meneer Dinges of leer iets nieuws bij de grappige en veelzijdige arena ‘Larie en Ape(n)school’.

Kortom een heel weekend vol corso en cultuur! Dé spectaculaire opening van het culturele seizoen in Valkenswaard. Het festival is het hele weekend gratis te bezoeken!

Het programmaboekje kun je binnenkort ophalen bij De Hofnar, VVV Valkenswaard en bij de verschillende buurtschappen. Het volledige programma staat ook op www.hofnar.nl of www.corsovalkenswaard.nl.

Foto Victor Zieren