Hoornaarroofvlieg

Deze roofvlieg is vernoemd naar de hoornaar omdat zij enige gelijkenis vertoond met de hoornaar. Hierdoor geniet zij bescherming omdat zij daardoor minder snel door andere roofdieren wordt aangevallen. Mimicry wordt dit genoemd. De hoornaarroofvlieg vangt net als andere roofvliegen allerlei soorten prooien, de naam roofvlieg duidt daar al op. De hoornaarroofvlieg is de grootste roofvlieg in Nederland. Zij is helemaal gebouwd voor het vangen van prooien. Ten eerste heeft zij een steeksnuit waarmee zij haar prooi aanvalt en steekt en vervolgens leegzuigt. Kenmerkend is ook de baard onder de steeksnuit waarmee zij aanvallen van haar prooi afweert. Ook heeft zij krachtige gedoornde poten om de prooi goed vast houden. De jacht wordt meestal ingezet vanaf een uitkijkpost. Prooien worden vrijwel altijd in vlucht gegrepen na een korte achtervolging.  Een geduchte tegenstander dus die je op de hei  en langs bosranden kunt aantreffen. 

Op de foto heeft de hoornaarroofvlieg een jonge veldsprinkhaan te pakken.