Bart Koninkx eerste koning bij Sint-Anna Achel

ACHEL – Bestuurslid Bart Koninkx heeft bij het 170ste schot zich tot koning geschoten bij de Achelse schutterij Sint-Anna. In het nog jonge bestaan van de schutterij was dit de eerste keer dat er een koningschieting gehouden werd. Sinds vorig jaar had de schutterij het zeer oude koningszilver van de vroegere Achel schutterij Sint-Anna in haar bezit gekregen zodat er nu koningschieten kon georganiseerd worden.

Er waren 19 schutters die in beurtrol een schot mochten lossen en de buks richtten op de rode ring rond de vogel. Vanaf het 140ste schot begon de spanning erin te komen en moesten er op verschillende plaatsen nog stukjes uit de ring geschoten worden. Trommelgeroffel maakte het nog wat spannender wanneer de schutter met zijn schot hoopte dat de vogel naar beneden zou komen. Bart Koninkx bracht het verlossende schot en onder luid gejuich viel de vogel op de schuttersweide in sportzone De Siggert.

Tijdens het ceremoniële gedeelte achteraf werd de eerste koning van Schutterij Sint-Anna Achel plechtig geïnstalleerd. Bij de roep van ‘lang leve de koning’ wierpen alle deelnemende schutters hun zwarte hoed met witte veer gelijktijdig de lucht in. Een prachtig slot op deze historische dag van de Hamont-Achelse schutterij en dat met een koning die zijn naam alle eer aan doet. Tenslotte nog het vermelden waard…medelid Wendy Croonen aanvaardde de titel van koningin.

Foto’s May Mertens

Foto: groepsfoto met koning Bart Koninkx en de deelnemende schutters.
Foto: de vogel valt sierlijk naar beneden bij het 170ste schot door Bart Koninkx
Foto: de eerste koning Bart Koninkx met zijn ouders en zoon Dries.