Beeldje De Kraanvogel voor kermispastoor Bernhard van Welzenes

BUDEL – Kermiswethouder Marcel Lemmen heeft zondag het beeldje van De Kraanvogel – het symbool van de gemeente Cranendonck – uitgereikt aan aalmoezenier Bernhard van Welzenes. Hij vierde eind vorig jaar zijn 50-jarig priesterjubileum en preekt al jarenlang tussen de autoscooters op de kermis in Budel.

Bernhard van Welzenes (81), hoofdaalmoezenier en directeur van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum (KSCC), trapt al jaren het zondagprogramma van de Budelse kermis af. De vieringen gaan vaak gepaard met een flinke dosis humor.

Zijn betrokkenheid met de kermisondernemers is groot. Dat geldt ook voor binnenvaartschippers en circusartiesten. De aalmoezenier is ook daar de geestelijk roerganger. Met 25.000 mensen heeft hij de grootste en meest bewegelijke parochie van Nederland. Maar ook daarbuiten is Welzenes geen onbekende. Vanuit zijn vaste standplaats in Nijmegen reist hij door heel Nederland en grote delen van Europa. Op Tweede Kerstdag vierde hij zijn 50-jarig priesterjubileum.

Het beeldje dat zondag werd uitgereikt is een kleine replica van het beeld De Kraanvogel, dat staat bij het kasteeltje Cranendonck in Soerendonk. Het is gemaakt door de Budelse kunstenares Netty Govers-Lammers. 


Door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen