Eigen titel: ‘wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten’

MAC De Kempenrijders heeft al bijna 65 jaar (2023) een huurcontract met Dienst der Domeinen, tot ieders tevredenheid. Toch hebben ze al verschillende keren geprobeerd om het circuit te verplaatsen, altijd serieus mee omgegaan maar onze argumenten dat we er flink op achteruit zouden gaan, ene keer te dicht bij de bewoonde wereld, de andere keer een stuk verder van onze opslagruimte en moeilijker bereikbaar voor ons publiek tijdens onze nationale wedstrijden enz. enz..

Volgens ons kunnen we niet beter zitten dan bij onze huidige locatie, ideaal. Na diverse gesprekken in Maastricht en Roermond hebben we altijd en met succes de huidige locatie kunnen behouden, tot ieders tevredenheid. Maar alertheid blijft geboden, dat bleek iedere keer weer. De lawaaisporten zitten nog steeds in het verdomhoekje. Toen bleek dat het huidige bestuur niet wou deelnemen aan de infoavonden omtrent de verkoop van het Nassau-Dietz terrein. Toen was onze interesse gewekt en hebben wij de stichting Maso Soerendonk opgericht. Alle info-avonden hebben we bezocht en op onze vraag of we in aanmerking kwamen voor het bidboek kregen wij een positieve beslissing. We hebben zelfs een persoonlijke bezichtiging mogen ondergaan (mede door de goede verstandhouding met de terreinbeheerder, Dienst der Domeinen enz.)

Wij zijn altijd een goede huurder geweest en de overheid was ons goed gezind. Wij als stichting waren serieus van plan de hele santekraam te kopen, en dan praten we toch over enkele miljoenen eurootjes.

Dienst der Domeinen zou aan een partij de legerplaats verkopen. Wij hadden contacten met twee Duitse investeringsmaatschappijen waarvan er eentje was die niet de goedkeuring kreeg van ons Marga Vermue, burgemeester van Budel destijds. De andere woordvoerder kwam met een serieus voorstel en wou het liefst samenwerken met de Maso. Zij wilden op een gedeelte van de kazerne een trainingsterrein realiseren op professionele basis voor opleidingen zoals politie, brandweerbeveiliging, persoonsbeveiliging enz enz..allemaal trainingspraktijk gericht. Een hotel met 30 kamers was voorzien, werkgelegenheid voor de Budelse bevolking. De 30 kamers stonden ter beschikking van hun zondagavond inchecken en vrijdagnamiddag uitchecken. Dan zouden ze beschikbaar komen ten dienste van de Stichting Maso, Soerendonk.

Voor de overnachting van de gemotoriseerde lawaaisporters die een weekendje op de legerplaats wilden blijven. Wij zouden 350 ha inrichten voor: motocross – autocross – trial – autovoetbal – trekkertrek – motoball – maaidorsersrace – zitmaaierrace enz. zelfs een oefenbaan voor Dakar-rijders en organisatie van de GP Valkenswaard (want die gaan ook het loodje leggen door de onophoudelijke protesten van buurtbewoners en vlakbij het vakantiepark) konden bij ons terecht. Dat er voor 1 miljoen vervuilde grond gezuiverd moet worden (dienst der domeinen mag de grond verkopen zonder bewijs van zuivere grond, zij mogen wat niemand voor elkaar krijgt). De vervuilde grond was voor ons geen probleem, crossers hè. We wilden zelfs 1 miljoen bij de notaris parkeren voor als we door omstandigheden de zaak van de hand moeten doen.

We hadden toen al zwart op wit dat we voor 5 miljoen konden investeren om alle banen in orde te brengen en er stonden nog verschillende partijen op de lat die mee wilden investeren in onze onderneming.

Helaas kwam 14 dagen voor de beslissing een brief van Dienst der Domeinen met de mededeling dat de overheid de verkoop van Nassau Dietz terrein uit de verkoop heeft genomen, zonder verdere uitleg.

De investering van het bidboek konden we op onze buik schrijven. Nog niet een bedankje kon ervan af. 

Kort daarop was het duidelijk wie een dikke stok tussen onze wielen had gestoken. AZO en onze Marga hadden andere plannen met de Nassau Dietz. Jammer voor Budel, stichting MASO Soerendonk en beveiligingsteam Duitsland. Nu zitten ze in de gemeente Cranendonck met de gevolgen, van gemeente wegen hebben ze al diverse keren geprobeerd of we nog interesse hebben maar dat is een 

gepasseerd station, we zijn oud en versleten, de gezondheid laat het niet meer toe en de inwoners van de gemeente Cranendonck zitten met de gebakken peren. Wie zijn kont verbrandt moet op de blaren zitten.

Oh ja, voor de carnavalsoptocht hadden we ook voldoende ruimte kunnen vrijmaken voor de bouwploegen, ideaal, geen wegen afsluiten tijdens de optocht, alles binnen de poorten van de Nassau Dietz kazerne.

Oei dit hadden we niet moeten zeggen, strijken we de horeca tegen de haren in, maar ja die sluiten toch allemaal één voor één.

Een bezorgde oud-inwoner van Budel, J. van Cranenbroek.