Prinsenschieten 2022

BUDEL – Komende zaterdag wordt de zevende editie van het Prinsenschieten gehouden bij het Sint Jorisgilde Budel. Zaterdag 3 september is de eerste zaterdag van september en zullen de carnavalshoogheden uit Cranendonck en de directe regio voor de zevende keer de strijd met elkaar aangaan om de titel: Koning der Prinsen. Zowel het Carnaval als de Schuttersgilden kennen een rijke traditie. Bij de carnaval is de uitverkiezing als Prins of Prinses Carnaval een bijzondere gelegenheid. Bij de gilden is het verwerven van de Koningstitel ook een bijzondere gebeurtenis. Uit de voorgaande zes edities bleek het al erg leuk te zijn om beide tradities bij elkaar te brengen. De Koning van het Budelse gilde heeft de carnavalshoogheden uitgenodigd om middels een sportieve strijd met de kruisboog uit te maken welke prins of prinses uit de regio zich met een welgemikt schot tot Koning van het prinselijk gezelschap gaat schieten. Ook de aanwezige jeugdprinsen en jeugdprinsessen zullen de strijd met elkaar aangaan. Sommigen zelfs bijgestaan door een vorst of adjudant. Voor hen zal een speciale wedstrijd met kruisboog gehouden worden op een vlakbaan. En ook hier zal de winnaar zich een jaar lang Jeugdkoning der prinsen mogen noemen. 

Bij het zesde prinsenschieten was het Prins Jochem Maas die zich als Prins Jochem I van de Muuzevangers tot koning schoot in 2019. Op zaterdag 3 september vanaf 13.30 uur worden de prinselijke hoogheden 2020 en de opvolgende Jeugdhoogheden door Koningspaar Martin en Saskia Horst en de overheid van het Sint Jorisgilde Budel ontvangen in gildelokaal De Vaandrig aan de Poelderstraat 5 te Budel. De openingsschoten zullen om 14.30 uur gelost worden door burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck, Koning der Prinsen 2019 Jochem en de koning van het gilde Martin Horst. De koningstitel kan behaald worden door het afschieten van het laatste stukje van de gipsen vogel. Hopelijk valt de vogel niet te laat en is voor alle overige belangstellenden er ook de mogelijkheid om zelf te kunnen schieten met een kruisboog op een tweede vogel. Inschrijving hiervoor kan ter plekke. 

Omstreeks 17.30 uur zullen de nieuwe “Koningen” worden gehuldigd. Dankzij een bijdrage van Van Hunsel & Govers, van Horne Brandstoffen, Beerten Bouwmaterialen, Multi-Service en Adviesburo J. Duisters is het mogelijk om de winnaars een mooi blijvend aandenken te overhandigen. Gildeterrein De Vaandrig is gelegen achter de Zuiderpoort aan de Poelderstraat 5 te Budel. Meer info: www.sintjorisgildebudel.nl