Rock Monsieur in Kloostertuin 

HAMONT-ACHEL – Op zaterdag 10 september vindt alweer de negentiende editie van het gratis festival Rock Monsieur plaats. Het puikste rock ‘n’ roll-feestje van Hamont-Achel pakt naar goede gewoonte uit met een zevengangenmenu aan smaakvolle namen, waarbij jong talent traditiegetrouw de kans krijgt om een affiche te delen met enkele mooie gevestigde waarden.

Vanaf 14.00 uur spelen de jeugdige bands Asvana en High Inquisitor Woe. Asvana is een vijfkoppige Peltse metal- en rockband die de startblokken in 2021 verlieten. Het duurde niet lang voordat hun eerste single ‘Grey’ met razend enthousiasme werd ontvangen. Ook toen ze op het einde van datzelfde jaar voor het eerst op het podium stonden, konden ze de hoofdprijs van de Leweitwedstrijd meteen in de wacht slepen. 

De Belgische formatie High Inquisitor Woe werd opgericht als duo in het najaar van 2014. Het doel was vanaf het begin al om een mengsel te brouwen van traditionele doom metal, verschillende andere zware genres, met lyrische zang, en een garnituur van allerlei vocale effecten. Het resultaat was de EP ‘Liquid Times’ die in november 2015 uitkwam. Intussen heeft de Hoge Bewaker van het Ware Staal twee EP’s, één LP, en één live album uitgebracht, met een steeds wisselende bezetting waarvan Glenn en Mathijs nog steeds de kern vormen. 

Daarna is het tijd voor een reünie-show van de vermaarde Belgische band Westfalen. Deze hard rock band bracht in 1985 hun eerste Mini-EP uit. Na meer dan 25 jaar kwam de band nog eens samen voor een reunion concert op The Metal Legacy 2012. Dit jaar werd de Digital Remaster van hun EP, samen met die live opnames, opnieuw uitgebracht op Limited CD/Vinyl. Uit respect naar hun zanger George “Mac Felix” Pannemans, die helaas overleed in 2015, werd de originele bezetting toch nog eens gevraagd hier Back on Stage op Rock Monsieur 2022. Bij deze tribute zullen ze met Special Surprise Guest zangers hun eigen EP-nummers nogmaals Live brengen, samen met wat Classic Rock covers.

Daarna moeten de Dirty Undies met een energieke ska-set voor dansende voetjes zorgen. Dirty Undies is een 10-koppige Belgische skaband. Het album ‘Mantinho!’, geïnspireerd op Jamaicaanse ska-muziek, Balkan en Americana, is de perfecte soundtrack voor een hete zomer. Energieke liveshows, koperblazerssolo’s en gretige dansschoenen is wat je krijgt met deze Dirty Undies.

Met het vallen van de avond staat Funeral Dress op het programma. Deze legendarische punkband belooft met een resem bekende meebrullers ook voor mensen met hanenkammen voor een moeilijk te vergeten avondje te zullen zorgen. Funeral Dress is momenteel waarschijnlijk de bekendste Belgische rockband in de USA : ze toerden al negen keer zeer succesvol in de States en speelden. Verder stonden ze op de podia van de bekendste  clubs en zalen over heel Europa, waaronder Astoria (Londen), Melkweg en Paradiso (Amsterdam), The Arena (Berlijn)… In België kwam hun grote doorbraak in 2002, toen Party On een zomerhit werd op StuBru (bijna 20 weken in de Afrekening). Nadien volgde er  jaarlijks een Afrekening-hit (Death And Glory, Freedom And Liberty, Holiday) en speelden ze met groot succes op bijna elk festival (Pukkelpop, Marktrock, Suikerrock, Maanrock, Rock Ternat, Rock Zottegem, Crammerock,..)

Sloper, de superband rond Triggerfinger-drummer Mario Goossens en Golden Earring-held Cesar Zuiderwijk, combineert een sporadische cover met eigen werk en is headliner van het festival. Classic rock met twee drumstellen, dat kan moeilijk anders dan zwaar imponerend zijn. Drummer Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en collega Mario Goossens (Triggerfinger) waren al langer onder de indruk van elkaar en ronselden de Britse gitarist-met-zijn-gouden-stem Peter Shoulder (Winterville, The Union en Silverthorne) en gitarist Fabio Canini uit Belgisch Limburg om samen dit muzikaal deconstructiebedrijf op te richten. Het viertal ging meteen aan de slag met een heavy classic rock sound, die dankzij het unieke geluid van twee drums en de stem van Shoulder opvalt en met kop en schouder boven het maaiveld uitsteekt. 

De avond wordt afgesloten met Lukazz, een getalenteerde coverband die in onze streken al meerdere pluimen in zijn gat heeft mogen steken. De band speelt rockcovers van klassiekers uit de jaren 60 en 70, aangevuld met punk en new wave en eigentijdse nummers die daarbij aansluiten. AC/DC, Led Zep, Queen of The Clash? No problemo, kom maar op! 

VZW Soundclash zal met Rock Monsieur dus opnieuw voor het puikste rock ‘n’ roll-feestje van Hamont-Achel zorgen. Place to be: Kloostertuin aan de Wal in Hamont. De eerste band kickt off om 14.20 uur en de toegang is gratis.