Slimme symbiose

De truc van de kersenboom. Wanneer je heel goed naar het blad van de boom kijkt, zie je rode verdikkingen (nectaries) op de bladsteeltjes zitten, dit noemt men extraflorale nectarklieren. Deze honingklieren trekken wespen en mieren aan die de boom tegen plaaginsecten beschermen. Dit is de zoete manier van de kersenboom om lijfwachten op te roepen. Deze klieren zijn onweerstaanbaar voor zwarte tuinmieren en ze scheiden nectar in kleine hoeveelheden af, zodat ze mieren aanmoedigen om rond de boom te speuren om het volgende blad te vinden. Als ze een rups tegenkomen die probeert bij het blad te komen, of een insect erop landt, gedragen de mieren zich agressief zoals ze zouden doen om bladluizen te verdedigen en de insecten op afstand te houden.  Nectaries worden geproduceerd door een grote diversiteit aan bloeiende planten en experimenten hebben aangetoond dat als mieren worden uitgesloten van een nectardragende plant, de plant snel wordt beschadigd door plantenetende insecten. Knap hè, die natuur.

Foto en tekst Jan de Bruijn.

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.