‘We hebben het altijd met hart en ziel gedaan’

BUDEL – Na vele jaren inzet zwaaiden Nico van Deurzen en het echtpaar Jan en Carla Ras op vrijdag 26 augustus af bij de stichting Kindervakantiewerk Budel. De trouwe vrijwilligers namen afscheid na afloop van de wandelvierdaagse.

Door Roy de Leijer

Het drietal heeft verschillende generaties kinderen meegemaakt. Jan Ras was 43 actief jaar voor het kindervakantiewerk in Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Gastel. Hij was bijna 30 jaar lang voorzitter van de stichting Kindervakantiewerk Budel. Zijn echtgenote Carla ondersteunde de stichting 38 jaar als vrijwilliger. Ze was een van vaste gezichten bij de ranjawagen tijdens de avondvierdaagse. Dat was ook bestuurslid Nico van Deurzen, die jarenlang bestuurslid was en onder meer het materiaal van de stichting beheerde. Nico nam vrijdag afscheid na 30 dienstjaren. 

“We hebben samen met zijn drieën besloten om te stoppen”, zegt Nico. 

Het drietal vindt het tijd voor verjonging. Bijna een jaar geleden werd de knoop doorgehakt. Het afgelopen jaar deed het drietal het al wat rustiger aan. 

Jan: “Van onze vier weken vakantie waren er altijd drie volgepland met kindervakantiewerk. Maar we hebben het altijd met hart en ziel gedaan. Ook onze kinderen zijn er mee opgegroeid.”

De doelstelling van de stichting is het organiseren van activiteiten voor kinderen die niet op vakantie gaan. Dat kunnen bijvoorbeeld grote gezinnen zijn waar er niet genoeg geld is om met zijn allen weg te gaan, maar ook gezinnen waarvan de ouders in de zomervakantie moeten werken.

Jan: “Wij hebben samen veel leuke dingen meegemaakt. In de jaren negentig hebben we een excursie gehouden op de Nassau-Dietzkazerne. Vanuit de kazerne hadden ze op maximaal 60 tot 70 kinderen gerekend, het werden er uiteindelijk 200.” Daarnaast kijkt het drietal met veel plezier terug op de jubileumedities, met uitzondering van het 60-jarig bestaan, dat vorig jaar door corona in het water viel.

Jaarlijkse hoogtepunten zijn nog altijd het kamp, de Spektakeldag met grote luchtkussens en de wandelvierdaagse. Ras: “Die blijven interessant om te organiseren. Verder zijn we in de loop der jaren altijd blijven vernieuwen. Zo zijn we een keer op excursie geweest naar het PSV-stadion.”

Het drietal heeft er begrip voor dat het bestuur dit jaar is teruggegaan van drie naar twee weken met activiteiten. Jan: “Je kan tegenwoordig niet meer van mensen verlangen dat ze drie weken aan vrije dagen opnemen voor het kindervakantiewerk.”