Handboogschiettalent Jelte Steer

SOERENDONK – Slechts 17 jaar oud is Jelte Steer uit Soerendonk op het moment van spreken net terug van het EK handboogschieten in Engeland. Een groot toernooi, waar hij samen met een ander meisje in de finale stond van de mixed teams. Een mooie prestatie.

Door Bas Kusters 

Om in de finale te komen hebben Jelte en zijn team gewonnen tegen Litouwen, Duitsland en Spanje. Vervolgens was er een wedstrijd om te bepalen of zij zouden uitkomen in de gouden of de bronzen finale. Deze wedstrijd was tegen Frankrijk. Helaas werd deze verloren waardoor ze in de bronzen finale uit mochten komen tegen Slowakije. Dit was een spannende finale waarin zij begonnen met 4-0 achterstand, maar vervolgens terug klommen met een zogenaamd “rondje 40”. Dat wil zeggen de hoogste mogelijke score die je in één ronde kan schieten. Zij waren overigens de enige die zo’n score behaald hebben op het hele toernooi. 

Hiermee was de score 4-4 gelijk, waardoor er een zogeheten ‘shoot off’ plaatsvindt. Hierbij mag iedereen in je team één pijl schieten en het hoogste punt wint. Toen hebben ze net niet gewonnen, maar toch vierde plek. Ze zijn trots op hun plek, zo ook hun coach Jacqueline van Rozendaal (NBH bondscoach) en Steve Wijler; een gevestigde naam in de wereld van het handboogschieten.

Op de vraag hoe hij bij deze sport is uitgekomen vertelt hij dat hij ooit begonnen is met, zoals zoveel kinderen, zelf een boog te maken met stokken uit het bos. Al snel volgde de professionalisering naar een mooie boog gemaakt van pvc. Helaas knapte die al na 6 dagen en toen heeft hij een boog gekocht en is hij direct ook naar een club gegaan; De Grensjagers in De Borgh. Hier heeft hij aanvankelijk een paar maanden geschoten, maar helaas moest hij stoppen vanwege een whiplash. De sport is heel intensief voor nek en schouders. Twee jaar later heeft hij het echter opnieuw geprobeerd en toen lukte het wel.

Al na een half jaar begon hij ook bij de regiotraining. Hier krijg je eenmaal per maand extra training. Aanvankelijk vond men hem eigenlijk te jong, maar omdat hij werd voorgedragen mocht hij toch een keer meedoen en mocht hij er daarna direct bij blijven. Je hebt in Nederland 4 rayons met maximaal 12 schutters. Je zit dan dus eigenlijk bij de beste 48 schutters. Binnen een rayon heb je het RTC, het Regionaal Training Centrum, hieruit volgt jong oranje die Jelte hebben geselecteerd en vervolgens is Jelte als enige Nederlandse jongen onder de 18 gekwalificeerd. Dit gaat via een kwalificatiewedstrijd waarbij je een bepaalde score moet scoren om mee te mogen doen aan wedstrijden. Hierover was meer te lezen in een eerdere editie van het HAC.

Door corona zijn er even geen wedstrijden geweest. Grote toernooien die om de twee jaar worden georganiseerd waren er daardoor nu 4 jaar niet. “Je moet dan toch zelf in conditie blijven en je mist de wedstrijdervaring, want het is ook een hele mentale sport. Je moet je kunnen concentreren en vol zelfvertrouwen moeten durven schieten. Bijvoorbeeld bij wind, maar iedereen heeft daar last van. Als je vol zelfvertrouwen bent, dan schiet je beter”, aldus Jelte.

Tussen maart en september zijn er in het weekend 1 of 2 wedstrijden, en doordeweeks doet Jelte ondersteunend aan kracht- en technische training. Nu zit hij bij jong oranje en TeamNL is vanzelfsprekend een grote ambitie. Grappig feitje is dat waar je normaal ziet dat iets overgaat van vader op zoon, dat in dit geval andersom is gegaan. Ook de vader van Jelte is inmiddels beoefenaar van de sport. 

Enkele wapenfeiten van Jelte: bij de aspiranten, onder de 14, heeft hij het NK in 2018 indoor gewonnen, op de ‘25 meter 1 pijl’ werd hij tweede, en het outdoor heeft hij gewonnen. Onder de 18 werd hij in 2022 op het NK outdoor tweede, en won hij de ‘25 meter 1 pijl’. Enige tijd geleden deed hij mee aan de ‘Youth Cup’ in Roemenië. Hier deden 22 landen aan mee en het is een wedstrijd voor jongeren onder de 21 en onder de 18. “Het lijkt op een EK maar iets kleiner van opzet”. Hier is hij met het mixed team vijfde geworden en individueel 17e van alle deelnemers. Nu was er dus het EK in Londen en op 4 september is er het NK outdoor, waar Jelte er vanzelfsprekend met de winst vandoor hoopt te gaan. Ook doet hij over een paar weken mee met de interland Nederland – België.