Burendag en Internationale Sanicole Airshow 

REGIO – Afgelopen weekend stond volledig in het teken van vliegen. Op vrijdag 9 september was het Burendag op Vliegbasis Kleine-Brogel en op 10 en 11 september stond de internationale Sanicole Airshow op het programma. Deze foto werd genomen tijdens Sanicole door Jens Veraa. 

 Inwoners van Pelt, Hamont-Achel en Cranendonck konden op vrijdag 9 september een bezoek brengen aan de militaire vliegbasis van Kleine-Brogel. Zo konden ze zien wat er achter de schermen gebeurt bij die straaljagers die bijna dagelijks over hun tuinen heen vliegen. Ondanks de regen en slechte weersomstandigheden hebben de bezoekers een mooie show gekregen en hun ogen uit kunnen kijken. Zo deden de Saudi Hawks, kleine groene vliegtuigen, een kleine ronde waarbij ze figuren maakten in de lucht met behulp van rook pods waar gekleurde rook uit komt. Ook Steven ‘Vrieske’ De Vries gaf tweemaal een show waarbij hij zijn vliegkunsten liet zien. Als je doordeweeks een F16 hoort overvliegen dan is de kans groot dat hij er in zit. Verder konden de bezoekers nog genieten van andere toestellen uit Duitsland, Zwitserland, Turkije,…. In de hangars konden de bezoekers de straaljagers van binnen en van dichtbij met uitleg bekijken. Deze dag stond niet alleen in het teken van de buren maar het was ook een job dag en een voorbereiding voor vliegtuigen die alvast zijn aangekomen voor de Sanicole airshow. Alle toestellen die een show gingen geven op zaterdag en zondag op Sanicole vertrokken vanuit Kleine-Brogel. Deze passeerden dus tijdens het weekend ook vaak boven de nabijgelegen gemeenten. Dus alle vreemde toestellen in de lucht of geluiden die u hoorde waren afkomstig van al deze bijzondere vliegtuigen die een show ging geven. Van alle bezoekers van de buren dag waren er 28 gelukkigen uitgekozen die mee mochten op de luchtdoop van de nieuwe Airbus A 400M. Ondanks de regen hebben de buren en alle bezoekers toch een hoop speciale toestellen van dichtbij kunnen zien en horen. 

Door Melissa van Wijngaarde 

Foto’s Jens Veraa en Melissa van Wijngaarde