Canadese guldenroede

De Latijnse naam (Solidago canadensis) is niet voor niets gekozen.

Solidago naam is afgeleid van “solderen”, dit betekent vastmaken/heel maken, een belangrijke eigenschap van de plant. Vroeger werd het gedroogde kruid als poeder op wonden gestrooid om ze sneller te laten helen. Guldenroede is een overblijvende, algemeen voorkomende plant oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

In Nederland en België groeien een paar verschillende soorten guldenroede. Canadese guldenroede groeit op natte tot vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond aan rivieroevers en op onbebouwde terreinen. Ze is een echte woekeraar en kan zich fors uitbreiden en kan tot 1,50 meter hoog worden. 

Het is een krachtige, sterk groeiende vaste plant die van augustus tot oktober in pluimen van goudgele bloemen uitbarst. 

Ze bloeit vanaf juli tot in de herfst met kleine gele bloemhoofdjes, die in brede pluimen gerangschikt zitten.

Zowel in de kruidengeneeskunde als in de homeopathie worden alle guldenroedes gebruikt vanwege de ontstekingsremmende en urine afdrijvende eigenschappen. Ook heeft de Canadese guldenroede door zijn nectarrijke bloemen een grote aantrekkingskracht op bijen en andere insecten.

Guldenroede is al eeuwenlang een overvloedig, bekend geneeskrachtig kruid, zowel in Amerika als in Europa, en wordt gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder nierstenen, urineweginfecties, blaasontsteking, spijsverteringsproblemen, verkoudheid en griep, keelpijn, keelontsteking, vermoeidheid.

De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika gebruikten de bladeren als een antiseptisch en samentrekkend middel voor wondgenezing en verlichting van eczeem, artritis en reuma.

En in de textielindustrie wordt het gebruikt voor het maken van gele verfstof.

Alles bij elkaar genomen alweer een nuttige plant uit de apotheek van Moeder Natuur! Foto en tekst Jan de Bruijn. 

Heeft u ook een mooie landschap of natuurfoto van of over Cranendonck?

Mail deze gerust naar cranendonckinbeeld@gmail.com met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

Met vriendelijke groet,

Jan de Bruijn

ANV Land van Cranendonck      

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA