Duurzaam bier bij Royal Swinkels Family Brewers met Budels tintje

LIESHOUT/BUDEL – Op grote schaal bierbrouwen op energie uit ijzerpoeder. Royal Swinkels Family Brewers ziet er brood in. De Brabantse bierbrouwerij gaat hiervoor samenwerken met de joint venture IRON+, waartoe ook Metalot in Budel behoort.

Het brouwersconcert in Lieshout en IRON+, een samenwerkingsverband bestaande uit Metalot, EMGroup, Pometon, ondertekenden op maandag 5 september een intentieverklaring om de komende 20 jaar de eerste volledig operationele commerciële ijzerverbrander te bouwen voor het leveren van duurzame proceswarmte voor het brouwproces van Royal Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria). 

Bij deze nieuwe technologie wordt ijzerpoeder in een ketel verbrand tot ijzeroxidepoeder om stoom te produceren. Van het roestpoeder dat overblijft na verbranding kan met behulp van waterstof opnieuw ijzerpoeder worden gemaakt, het zogenoemde regenereren. Door dit poeder opnieuw te verbranden, is de cirkel weer rond en is het ijzerpoeder een circulaire energiedrager geworden. Een kleinere variant van de nieuwe ijzerverbrander werd twee jaar geleden getest bij de Bavaria-brouwerij in Lieshout. Dat gebeurde door het Metal Power Consortium bestaande uit partijen als TU Eindhoven, Metalot, Studententeam SOLID, EMGroup, HeatPower en Romico Hold. Volgens Budelnaar Philip de Goey, voorzitter van stichting Metalot en hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU/e, hebben drie partijen van IRON+ samen alle kennis en ervaring in huis die nodig is om volledig operationele verbrandingsapparatuur, regeneratieapparatuur en ijzerpoedertechnologie te leveren om van ‘iron power’ een succes te maken. In de komende twaalf tot achttien maanden wordt de huidige testfase van de ketel afgerond en de regeneratietechnologie wordt voltooid in het Metalot Future Energy Lab (FEL) in Budel. Daarnaast zullen de contracten tussen de bedrijven worden geformaliseerd en zal een laatste korte demo worden georganiseerd op een van de locaties van Royal Swinkels Family Brewers voordat de bouwfase van de commerciële installatie van start zal gaan.

Door Roy de Leijer